torsdag 26 maj 2016

Så vattnar du när du planterar

Foto: Johannes Wättterbäck

Visst vattnar ni direkt när ni planterar?

När jag hämtade lilltjejen på förskolan häromdagen så fick jag se att de hade planterat bönplantor i några nybyggda odlingslådor. En pedagog stod och vattnade och vi hälsade på varandra.
-Vet du, sa hon med viskande röst, min kollega planterade bönorna utan att vattna i samband med planteringen. Vad säger Farbror Grön om det?


-Oj det här är allvarligt, svarade jag med min myndigaste röst, här har jag ju haft mina barn väldigt länge och nu kommer det här rakt i ansiktet, jag vet inte vad jag ska säga.

Direkt efteråt tänkte jag att det här måste jag skriva om för jag tror att det är ganska vanligt att en del glömmer de basala betingelserna som växter faktiskt kräver. Vatten är oerhört viktigt för våra växter och särskilt vid sådd och plantering.

När jag planterar är alltid vattenslangen eller vattenkannorna med. På bilden är det rabarberplantering och ett smart sätt är att vattna direkt i hålet där plantan ska ner och sedan lite extra när den är täckt med jord. Då har plantans rötter med hjälp av vattnet slingrar sig in i jorden och har vatten för flera dagar. / Johannes

1 kommentar :

  1. Altid et god tip. Vand - masser af vand inden planten skal i jorden. Hav en skøn dag!

    SvaraRadera