fredag 13 maj 2016

Odla tomat som Farbror Grön

Hur man kan tänka kring tomater? 


Det första vi kan göra är att förstå att tomater är en flerårig växt om vi behandlar den på  "rätt" sätt. Får tomaten ljus och värme klarar den att övervintra.

Att föröka genom sticklinar: Egentligen kan man jobba med tomatsticklingar år från år utan att behöva sätta frön. Antingen klipper man av skott och rotar dem och gör nya plantor av dessa skott eller så låter man den avklippta plantan (avklippt med minst två grenveck kvar) stå kvar i sin kruka, eller så gör man på båda sätten samtidigt.

Vi har en planta I fönstret justnu som blommar och bildar frukter. Den har vi klippt ner totalt 2ggr och skördat ca 100 tomater ifrån under sommaren 2015. Den har övervitras med hjälp av växtbelysning mellan dec - februari.  Nu står den inomhus i ett österfönster med ca 6h full sol. Den kommer aldrig att flyttas ut utan kommer stå fönstret och leverera sina fruker där. Fröet till den här plantan såddes i mars 2015.

Kom ihåg att tillskottsgödsla dina tomater när ni planterar dem i dess slutplanteringskruka. Oavsett om ni odlar inom eller utomhus. Planteringsjorden har inte tillräckligt med gödsel för en hel säsong.
Tänk på att ni behöver hjäpa tll med pollineringen om ni odlar tomater inomhus.

Läs gärna mer i vår bok Alla fingrar gröna om ni vill ha fler tips på förenklingar i odlandet.

Dela gärna inlägget om du tror att det kan hjälpa fler odlare

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar