torsdag 31 december 2015

Vinterså dina grönsaker och skörda i vår


Att vinterså är att härma naturen och odla med den. Många växter släpper sina frön till marken under höst och vinter och fröna hamnar under ett skyddande och fuktigt snötäcke. Har fröna klarat sig under vintern gror de på våren när smälter bort och solens strålar tittar fram.  
När vi vintersår härmar vi växterna men gör det mer kontrollerat, i god jord och på skyddade platser så som växthus, pallkrageväxthus eller drivbänkar. Klicka in på ordet/ länken VINTERSÅ om ni vill läsa mer ingående hur det går till och hur allt startade. Vill ni se vår film om att vinterså för tidig skörd klickan ni på länken FILM.


Hälften av alla grönsaker vi odlar sår vi på vintern i vårt kallväxthus.Vi sår både i mindre odlingsbehållare och i större som rymmer mellan 5-20 liter jord. I de små behållarna sår vi växter som vi kommer att plantera ut i våra odlingar, oftast efter minst en omplantering, och i de större sår vi växter som vi kommer skörda under våren direkt från odlingsbehållarna.I de större behållarna gödslar vi planteringsjorden och ibland blandar vi den med frilandsjord. De här sådderna är inte menade att producera plantor som vi senare ska plantera ut utan de här ska ge oss grödor som vi kan skörda direkt för konsumtion under vår och tidig sommar.Mer eller mindre alla kålväxter så som broccoli, svartkål, grönkål, brysselkål, vitkål, rödkål, spetskål, wasabikål och spenat fungerar att vinterså, men även  betor, rovor, dill, persilja, rättika, sallat, gräslök och många örter så som vinterkyndel, timjan mm.


Lycka till med era vintersådder!
2 kommentarer :

  1. Tack för bra tips. Ska absolut prova.
    / Sara

    SvaraRadera
  2. Vad roligt. Hör av dig hur det går för dig. Alltid kul att veta.

    SvaraRadera