lördag 25 juli 2015

Hamburgerbröd

Varning! Har man gett sig på att baka sina egna hamburgerbröd så vill man aldrig mer äta de köpta. Det här är en helt annan nivå av smak, konsistens och känsla. Vill du ha dem veganska så pensla med potatismjölvatten. Ett par matskedar till 1 dl vatten.


Ingredienser
12 dl vetemjöl
6 dl vatten
1-2 tsk salt
1/2 paket jäst

Gör så här: Blanda jästen, saltet och 2 dl vatten och vispa så det löst sig. Häll sedan i vetemjölet och resten av vattnet och knåda degen. Det lättaste sättet att knåda degen är med en elvisp och degkrokar. Kör tills du fått ihop den, ett par minuter och låt den sedan jäsa på ett varmt ställe i 2 timmar ( gärna en värmematta för odlingar). Stjälp därefter upp degen på ett mjölat bakbord och forma den försiktigt, utan att knåda den till en avlång korv. Dela upp degen i 6-12 stora bitar och forma dem till bollar. Lägg ut dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och tryck dem lite platta, pensla ägg på ovansidan och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 40 min och grädda dem därefter i 10-12 min på 250 grader.


http://www.adlibris.com/se/bok/alla-fingrar-grona-9789198044881


3 kommentarer :

 1. Ja, finns det något så smaklös som köpta hamburgarbröd? Kul användning av värmemattan! - och effektivt som attan kan jag tänka mig. Fortsätt gärna men dina receptinlägg. Det finns en hel del jag och säkert andra vill testa.
  Soliga hälsningar från Uppsala
  Ramona K

  SvaraRadera
 2. Gjorde dessa igår och jag är grymt besviken, tyvärr. :( VÄLDIGT salta.

  SvaraRadera
 3. Bra att du hörde av dig Carolina, Jag tror att jag antagligen skrivit fel, förlåt. Det ska vara tsk istället för msk. Jag ändrar i receptet till 1-2 tsk då det verkar rimligare och kommer passa de flesta.

  SvaraRadera