fredag 22 maj 2015

Ramslöksmajonnäs

En sagolik majonnäs som höjer allt från grillade hamburgare till en somrig pastasallad. Det tar ca 5 min att göra den här majonnäsen från att du börjar att vispa.

Ingredienser
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk äppelcider vinäger ( eller någon annan vinäger du gillar)
1,5 dl ramslöksolja  ( Kan ersättas med färska lökblad se nedan)
1 dl neutral olja
En skvätt salt
Lite nymortlad svartpeppar

Gör så här: Blanda äggulor, vinäger och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle eller droppvis samtidigt som du vispar. När all olja är tillsatt och du tycker att majonäsen har en bra konsistens är den klar. Kan förvaras i kylen en vecka.

Du kan också  använda färska ramslöksblad eller från någon annan lök t ex piplök, gräslök, kajp, vanliga lökblast eller varför inte de mjälla blasten från vitlöken i maj. Med färska blad får majonnäsen också en härligt grön färg.

1 kommentar :

  1. Tack för tipset Farbror Grön, majonnäsen måste jag pröva eftersom jag har flera av löksorterna i landet.
    Jag funderar alltid på om vitlöken gillar att bli snuvad på späda blad eller om det inte har någon större betydelse. Vet du mera om detta?

    SvaraRadera