April! Denna månad av omplantering, frösådder, sticklingsförökningar, gödslingar, växthustvättning, växthusleverans, iordningställande, plantförflyttningar och lusjakt i källare och vardagsrum. Få trädgårdsmånader är så intensiva som april. Här följer en liten resumé över hur denna månad såg ut hos oss under april 2014. Månaden var lite soligare och varmare än vanligt. Att vintersådden i växthuset föll så väl ut gjorde att vi hade massor av plantor av körvel, grönkål, purjo, wasabikål, sallad, rucola och kummin. På långfredagen hade vi trädgårdsdag i Stadsodlingen Tillsammansodlingen som vi bedriver tillsammans med Bostadsbolaget Mimer bostad AB i deras projekt Gröna Mimer.
Majssådd inomhus, sorten Ashworth.
Ban och jag tvättar tillsammansodlingens växthus.
Barnen i tillsammansodlingen planterar blomsterlökar.
Christopher och jag började montera ihop vårt maxi 4 växthus på takfarmen. Det tog många sömnlösa nätter innan vi kom på vilket ställe som var bäst rent solmässigt men också förankringsmässigt.
Det tog en hel arbetsdag att få upp alla fönsterrutor för hand på taket och vi ( Johannes) kraschade bara en enda.
I tillsammansodlingen anlades ett jordgubbsland som vi använde egna sticklingsförökade jordgubbar till.
De flesta kryddor såddes i krukor och ställdes därefter in i vårt växthus (ej uppvärmt, så kallad vårsådd)
Smidigt att förså alla kryddor direkt i växthuset. Då slipper man avhärda plantorna och de kommer upp när de vill och ska.
Vi testade att köra ner ett gäng chiliplantor av sorten Rocoto Largo till tillsammansodlingens växthus redan i april. Kring 1 maj blev vi tvungna att sätta på lite värme med hjälp av en frostvakt.
Vi försår i princip allt och en av de växter vi försått längst och faktiskt började med redan på 90-talet är betor.
Smidigt med vintersådd då fröna får bestämma själva när det är dags att titta upp och ofta gör de det tidigare än man kan tro. Dessa plantor blir ofta väldigt kraftiga och behöver inte avhärdas.
Vi testade att odla champinjoner under våren och det var både kul och gick bra.
Förkultivering av kål inomhus. Det här är nog det sista året vi förkultiverar kål inomhus då de blir kraftigare om man sår dem under vinter eller vår i sålådor i växthuset.
De inomhusodlade tomaterna kräver både gödsel i jorden och hjälp med pollineringen.
Tillsammansodlingen.
Underbart att se! : )
SvaraRaderaHärlig ide!!! Hela Sverige odlar! Detta börjar likna en folkrörelse.
SvaraRadera