lördag 5 juli 2014

Besök i Skillnadens Trädgård
























Där mitt i det småländska Småland, hittar vi äntligen stenmuren som liksom inringar Sara Bäckmos grönskande trädgård. Nu ska det äntligen bli vår tur att gå runt där och låta oss inspireras på riktigt. Innan har vi bara läst och sett bilder i Skillnadens Trädgård på facebook och följt Sara på OdlingsTV. Fast egentligen så känner vi varandra rätt bra genom just facebook och odlingsTV där vi är engagerade trädgårdsfilmare. Men det är första gången vi ses i någon av våra trädgårdar.

Sara guidar oss bland sina kålsorter, täckodlingar, samplanteringar, upphöjda och djupliggande odlingsbäddar, ja allt det som vi fått en glimt av på nätet.

    







  Täckodling är återkommande vid de flesta odlingarna i trädgården. Sara berättar om täckodlingens 3 fördelar: ogräshämmande, fuktbevarande och gödsling. Se filmen längst ner.


Odlingstunneln ger ett mycket bra komplement till den övriga odlingen och Sara berättar om planerna att skaffa en till framöver och låta hönsen bo och gödsla marken där.



När frågan kommer upp, om Sara aldrig tröttnar på någon smak eller grönsak, berättar hon att hon sår det mesta i omgångar. På det viset finns bara ett fåtal färdiga plantor i taget att skörda. Precis så att man kan ta vara på det. Och vid närmare studie av trädgården kan man se grönsaker i olika odlingsstadier i hela trädgården. På någon plats kan man se sockerärt med skidor som snart kan skördas, medan på andra håll syns några veckor gamla sockerärtsskott.



Vi har mycket gemensamt och vårt odlingsprat kan fortsätta i det oändliga. Tack för en otroligt fin dag med dig och din familj. Välkomna till Västerås så vi får prata vidare...

Självklart passade vi på att göra film.

1 kommentar :