tisdag 14 maj 2013

Window farming / Tomat

I ett av våra fönster odlar vi tomater. Fönstret är i österläge och helt utan tillskottsljus. Idag när jag räknade tomaterna så räknade jag till 165 tomater på 4 "Tiny Tim" plantor, en "Funsu" och en "Pixied striped". Jag använder plastkrukor mellan 4-8 liter och lägger i 3-4 msk ekologisk algomin, 2 msk hönsgödsel och en skvätt vedaska i varje kruka. Sedan gödselvattnar jag med biobact lite då och då. Underbart att skörda hemodlade och solvarma tomater i början på maj. Sparar man bara ett par plantor över vintern så att man kan ta tomatsticklingar ,så funkar det alldeles utmärkt.

4 kommentarer :

 1. Hej F.G.!
  Ditt tips om fönsterodling borde läsas av alla som inte har trädgård/växthus/balkong mm. Jag kommer själv att försöka mig på detta till /vintern.
  När sår du de plantor som står i fönstret under vintern?
  Jag länkat ditt inlägg i min blogg.
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Jag sådde fröna till dessa plantor i februari 2012 och övervintrade en tomatplanta i en earthbox i källaren med lysrörsljus på 14h intervall. I princip skulle man inte behöva så några tomater alls utan övervinta plantor istället. Man kan ju också byta sticklingar med varandra och skapa en bred bas av sorter. Mitt mål är att spara några fler sorters tomater över vintern iår samt en del chiliplantor. Viktigt att ge dem tillskottsljus, de dukar annars väldigt lätt under för bladmögel i nov/dec. Tack för länkningen. Kul att du sprider detta enkla knep. Den tomatsort jag hoppas på mest iår är Black Iris. Kanske får vi se den sätta frukt i ett fönster våren 2014? ;)

  SvaraRadera
 3. Förlåt Indigo Rose heter den/ inte black iris. Den finns att köpa på Albinus frö Här är länken: http://www.albinusfro.dk/shop/tomat-indigo-rose%92lycopersicon-829p.html

  SvaraRadera
 4. Min övervintrade ligger snäppet efter. Fina gröna stora kulor som borde skifta till rött snart. De plantor jag sådde i år blommar för fullt. Längtar efter solmogna tomater! Hela köksfönstret är fullt av tomater. Så härligt!

  SvaraRadera