måndag 1 april 2013

Roslagskomposten + Bokashi = Sant



Så stod den där en dag i mars, Roslagskomposten! I år ska vi kompostera fekalier från vår separationstoalett i vår stuga blandat med trädgårds- och hushållsavfall på ett alldeles nytt sätt. I år tar vi hjälp av bokashitekniken (EM) och en rejäl kompostbehållare. Jag testade redan under 2012 i lite mindre skala, att blanda i bokashiströ bland fekalier och annat avfall och det föll verkligen väl ut. På 3 månader hade det blivit jord och jag har aldrig sett så mycket mask på ett och samma ställe som då.


Roslagskomposten är uppdelad i två vardera behållare på 500l vardera.


Så här står det på Separetts hemsida: Beskrivning

De två behållarna används växelvis. Före användning läggs ett rikligt lager torvmull eller annat lämpligt strömaterial i botten. För att undvika att komposten blir för blöt kan ytterligare strömaterial tillföras.
När behållare nr 1 är fylld till 2/3 tas behållare nr 2 i drift. Behållare nr 1 ska nu efterkompostera i 6 månader så att innehållet omvandlas till näringsrik och luktfri kompostjord för användning i trädgården.
Roslagskomposten är tillverkad av återvinningsbar polyeten, med lock av galvaniserad plåt. Komposten är lätt att tömma. Den torra, färdiga kompostjorden är lätt, torr och luktfri. Roslagskomposten är godkänd i de flesta kommuner. Kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor för tillstånd. Kompostering innebär att du kan spara pengar genom dispens från latrinhämtning och/eller reducering av sophämtningstaxan.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar