lördag 9 februari 2013

Vitlöksgravad svamp "Cattelein"

Saltad fårticka och blek taggsvamp ger ett härligt tuggmotstånd.

I många år lagade jag  en vitlöksgravad stömming enligt ett recept från fiskrestaurangen cattelein i Stockholm. I december testade jag att använda saltad svamp istället för strömming. Taggsvamp och fårticka är tillräckligt fasta för att kunna skäras i stora tunna skivor som håller ihop. När de lagts i blöt för att få bort det starkaste av saltsmaken så är det dags att lägga den över natten i en ättikslag. Gott till sommarens första potatis eller som en vegetarisk röra på påsk eller julbordet.


Ingredienser ättikslag:
1/2 dl ättikssprit
2,5 dl vatten
1 msk socker
1 tsk salt (ev behöver man inte så mycket salt beroende på hur salta svamparna är)


Ingredienser sås:
350 g avrunna och ättikslagspreparerade taggsvampar och fårtickor
1 burk crème Fraiche 34 %
3-5 msk majonäs
Ev en skvätt salt
EV några klickar gräddfil för en lösare röra
1 dl gräslök (ungefär)
1 dl dill (ungefär)
1- 2 pressade vitlöksklyftor


Gör så här: Laka ur svampen i vatten ca 12h och skiva den därefter i tunna skivor. Låt den sedan ligga i ättikslagen i 12 h. Låt den därefter rinna av och blanda alla ingredienser till såsen och häll i svampen och blanda. Röran håller sig ett par dagar i kylen. 


Tips: Vi brukar göra en vegetarisk skagenröra på riskor. Vill man ha svampar som ger ett stunsigare motstånd så rekomenderar jag verkligen att använda blek taggsvamp och fårticka och pröva sig fram. Vegetarisk skagenröra

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar