tisdag 15 januari 2013

Pumpasoppa

Använder du en pumpa/ Vintersquash av sorten Kroshka så får du en ytterst gul och smakrik soppa. Tänk på ifall du använder  zuccini grön, vit eller gul. Att det inte är lika mycket smak i dessa om man jämför med en pumpa eller vintersquash. Använder du zuccini så behöver du smaksätta soppan mer. Kroshkan har fantastiskt bra lagringsegenskaper, en vintersquash som klarar ca 1 år i bokhyllan utan att förlora i smak eller spänstighet. Min skördades i oktober och användes i början av januari.

Ingredienser:
900-1000g pumpakött tärnat i 3-4cm stora bitar
1 stor gul lök
2 dl äppelmust, cider eller vin
4,5-5 dl vatten
3 dl grädde
1-3 kryddmått nymortlad svartpeppar
2-4 msk olivolja
1- 2 tsk salt, gärna örtsalt
1-2 vitlöksklyftor
Buljong efter tycke, smak eller behov


Gör så här: Dela pumpan mitt itu och gröpa ur kärnorna ( rosta gärna kärnorna i ugnen och garnera soppan med dem). Klyfta därefter pumpan och skala bort skalet med en vass kniv. Skär pumpan i 3-4 cm stora bitar. Finhacka därefter lök och vitlök och hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs därefter löken, vitlöken och pumpan och tillsätt  alla kryddor. Häll därefter på vattnet och äppelmusten och låt soppan koka i 40-60min. Mosa eller stavmixa därefter soppan och tillsätt grädde och ev buljong. koka upp, smaka av med salt, peppar och ev buljong. Den här soppan passar väldigt bra med en eller två skivor nybakt rågsurdegsbröd.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar