måndag 31 december 2012

Årskrönika odlings- och matlagningsåret 2012

Vad passar bättre än att summera det gångna året. I februari startade vi vårt bloggande på allvar och mycket har hänt sedan dess. Förutom vårt egna experimenterande som på flera plan utvecklats och stimulerats i och med vår blogg, har vi fått värdefulla samarbetspartners, nya vänner, blivit uppmärksammade i media och fått en mängd besökare som återkommande följer oss i vår gröna vardag.



Februari blev startskottet för vårt bloggande. I samma tid hade vi genom kontakten med Mimers trädgårdsmästare Inga börjat planera för vår stadsodling runt husknuten. Samtidigt börjar de första  plantorna växa i vårt sovrumsfönster, utifrån frösådd i januari.

En solig vårdag i mars gjordes en snabb pastasallad som under året fått mängder av sidvisningar. På fjärde plats på dagens statistiska lista över våra inlägg befinner sig den med 1465 sidvisningar. Födelsedagstårtan från vår sons födelsedagskalas fick snabbt många besökare och är fortfarande ett av våra mest besökta recept, på nionde plats med 688 sidvisningar. Tomatplantorna planteras om en första- och andra gång.

I april åker vi med Mimers Trädgårdsmästare Inga och införskaffar material och redskap för stadsodlingsprojektet i Gröna Mimers regi. Vi får stadsodlingens spännande Earthboxes som enligt Inga ska ge god avkastning. Vi planerade för tomater i dessa boxar och att blanda jorden med vårt köksavfall som komposterats i bokashikompost. I detta skede inleder vi ett samarbete med Jenny på bokashi.se och vi får fler komposthinkar att samla vårt köksavfall i. Tomatplantorna i fönstret växer så det knakar. Flera frösådder görs och kallbänkarna i växthuset på landet visar liv. Ett nytt land planeras och börjar anläggas på landet. I majbrasan gör vi för första gången biokol.

Två flak med jord levereras i maj till vår stadsodling. Vi och våra grannar hjälps åt att med skottkärror transportera jorden till de odlingsytorna som vi fått tillgång till. När jorden är på plats tömmer vi vårt bokashiavfall. Potatis och lök sås tillsammans med våra grannar. Nere i vårt gemensamma trädgårdsförråd installeras el till växtbelysning. I vår lägenhet får vi prova Indoor Gardens hydroponiska odlingsmodul. I vårt fönster utvecklas årets första tomat och vi kan ta sticklingar från flera av plantorna för att skapa nya. I slutet av månaden har tomaterna verkligen växt på sig, särskilt Tiny Tiger. Även potatis och lök planteras på landet. Frön sås i vårt växthus, mestadels örter till sommarens rätter, men även till det örtsalt som tillverkas under hösten.

En av årets smakupplevelser är utan tvekan junis Syrénsaft. Därefter kommer vårmusseroner hack i häl. Vid ett tillfälle hittar vi även några svampar i vår gräsmatta. Vår odlingsjord i stadsodlingen visar sig vara väldigt oorganisk och efter lite prat med grannen på andra sidan gatan, får vi gräsklipp för att kunna berika jorden en aning, men även täckodla. Grannen som annars lämnar gräskklippet till återbruket ger oss gräsklipp hela sommaren. Lökbäddarna tar sig fint, även olika växter i växthuset frodas och tomatskörden från fönsterbrädan blir vanligare i vårt hem. Ulrika Flodin uppmärksammar vår stadsodling och publicerar en av våra bilder på sin blogg. Farbror Grön besöker Vegomässan och har lite nya produkter med sig hem. I det lya landet vid sommarstugan sker utplantering av flera växter som förodlats både hemma i fönstret och i växthuset. Våra samarbeten med Earthbox, Indoorgarden och Bokashi ger liv till våra växter och odlingar. Trots att syrénsaften var vår egna favorit, blev rabarbersaften helt klart läsarnas. Fortfarande är det vårt andra mest lästa recept med 1709 sidvisningar. En av våra potatissallader, Potatissallad á la Tina publiceras och blir snabbt en av våra läsares favoriter och har i dagsläget 1428 sidvisningar och ligger därmed på listans femte plats. Vi får även under juni månad besök av i Västmanlands läns tidning, vilket resulterar i ett stort reportage om oss och vårt odlingsintresse. Vi får även besök av författaren och journalisen Karine Mannerfeldt och fotografen Ann Pettersson som skriver en bok om eldsjälar som odlar i staden. Vi blir intervjuade och fotograferade.

Juli fortsätter att ge våra grödor i stadsodlingen växtkraft. I slutet av månaden kan vi börja skörda. På landet i Sörmland märker vi att växtligheten ligger något efter. Vår blandsaft med vinbär som huvudingrediens blir väldigt populär och hamnar på inläggslistans sjätte plats med 1061 sidvisningar.

Grannarna i vårt hus vattnar, skördar och håller koll på våra odlingar i augusti. Vi själva ägnar mest tid åt vår stuga i Sörmland. När vi då och då återvänder till staden för att vattna våra fönsterodlingar häpnas vi över Earthboxarna. De håller verkligen vad de lovar. Vid stugan är grönsaksodlingen i full grönska och även växthuset ger fina frukter. Månaden avslutas med stora skördar både från stugan och stadsodlingen. Äpplen i mängder får vi från vänner med äppelträdgårdar. Äppelpaj med kanel blir vår bloggs överlägset mest besökta recept. På första plats ligger den med hela 1990 sidvisningar. Vi inleder ett samarbete med Algomin och får en mängd gödsel levererat till vår dörr. Karine Mannerfeldt och Ann Pettersson gör ett återbesök hos oss för att fotografera trädgården i all sin prakt till boken om eldsjälar. Vi blir medlemmar i ett stadsodlingsnätverk i Västerås.

Promenaderna till skogen blir många i september och vi hittar svamp som vi frossar i, bland annat kantarell och mandelriska. Vi provar med att salta in en del av svampen. På vår köksbänk står sig basilikan fint i Herbien och i vår stadsodling skördar vi stora härliga rödbetor. Vi grannar tar oss an de förskräckliga rabatterna och sätter perenner och lökar. Stadsodlingens stora tragedi blir brunrötan som gör oss tvungna att slakta alla de frodiga tomatplantorna i våra Earthboxar. Efter noggranna efterforskningar förstod vi att de befann sig för nära potatisen.Som tur är har vi fortfarande tomater i våra fönster.

De sista grönsakerna från sommarens stadsodling skördas i oktober. Men än finns annat att invänta. Tex så har grönkålen tagit sig bra, jordärtskockan och lite örter. Vi besöker en ny bekantskap i odlingssammanhang, Lena Israelsson. Hon visar stadsodlingen hon och hennes grannar har i Stockholm. Vi lägger ut receptet Kräftsoppa som snabbt tog sig in på en tredje plats på vår inläggslista över mest visade inlägg. I magasinet Gård och Torp får vi utmärkelsen månadens blogg och i Hus, Hem och Trädgård publicerades ett större reportage om våra fönsterodlingar.

November är månaden då vi började producera livets elixir (kinesiskt uttryck), Kombucha. Vi besöker två föreläsningar, Ulla Hasselmarks föreläsning utifrån hennes fröbok och Ulrika Flodins föreläsning utifrån boken Gatsmart. Alla inomhustomater drabbas av bladmögel och vi tvingas slakta även dem. Eftersom vi har mängder med äpplen förvarade på vår balkong tar vi en tur till ett lokalt äppelmusteri och får en underbar äppelmust i dunkar med oss hem. Alla odlingsland förbereds för vinter och kommande odlingar. Löv och kompost blandas med befintlig jord. I vår källare lyser växtbelysningen på tomatsticklingar som planterats i Earthboxarna.

Idéen om att själv göra ett vetekliströ till Bokashin blir verklighet i början av december. Stadsodlingens sista skörd för året blir grönkålen till en populär grönkålssoppa. Samtidigt som odlingarna utomhus är snötäckta finns lite liv i vår källare. Året går mot sitt slut och den 31 december slår vi vårt rekord och får 379 sidvisningar på ett dygn.

Tack kära läsare för detta år!

Hälsningar Theres & Johannes


Här kommer vår statistik den 2 januari 2013. Sedan krönikan skrevs på nyårsafton har några inlägg visats några gånger till!


4 kommentarer :

  1. tack själva! urmysig blogg! Vore kul att se sidvisningstopplistan! :)
    gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar vår blogg. Tack för tipset om att visa sidvisningstopplistan!/ Farbror Grön

      Radera
  2. Vilken tur att du tittade in till mig....då hittade ju jag hit till er:)
    Svarat på din kommentar hos mig och lämnat några förslag.
    Nu ska jag botanisera vidare i er fina blogg...börjar med recepten!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  3. Vilken trevlig årskrönika :-) Jag har en liten utmärkelse till er på min blogg : http://lantloppan.blogspot.se/2013/01/utmarkelse.html

    Ha en trevlig fortsättning på det nya året!
    /Liv

    SvaraRadera