tisdag 13 november 2012

Galopperande bladmögel = Tomatslakt nr2 2012

Bladmögel på inomhustomater i  november är en historia med bara ett slut. Slakt och sanering.
 
Ett sådant här massivt angrepp klarar inte våra plantor av. Det spelar ingen roll hur många angripna blad man plockar bort, nästa dag har till synes friska blad angripits. Det var bara att klippa ner allt och sanera fönstret från mögelsporer. Ett sådant här angrepp kulminerade exakt samma vecka 2011.

Möglet ligger som ett tunt blött frostaktigt täcke över bladen.

0,6kg tomater gick att rädda från 4 plantor. Till skillnad från potatisbladmöglet som angrep våra tomater på friland i stadsodlingen, så blir inte själva tomatfrukterna dåliga av det här möglet.

Precis innan nerklippning.Övervintring av tomater misslykades för andra året i rad :(

Sådär, nu ser det ju ut som ett normalt fönster. Under 2012 har vi skördat uppemot 3kg tomater i detta fönster. Hmm vad ska vi nu fylla det med?

3 kommentarer :

 1. Tråkigt för er o naturligtvis för Tomaterna. Prova med vindruvor . Uggla

  SvaraRadera
 2. Om man skall övervintra tomater så är det bäst att klippa ner dom till ca 4-5 cm. Man tar ut plantan ur krukan och minskar ner rötterna också. Sedan sätter man i ny jord. Snart kommer ett nytt skott och man har en fin planta till våren som man kan ta skott ifrån om man vill ha fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska testa detta igen, tack för inspirationen att inte ge sig. Men det funkar ypperligt att övervintra dem i källaren med tillskottsljus. Är inne på år 3 alldeles snart :)

   Radera