fredag 19 oktober 2012

Plommonsylt

Det blev knappt några plommon på vårt plommonträd vid stugan i år. Men tack o lov så blev det sylt pga en grannes välvilja. Vi begav oss till grannen och fick plocka av 6,9 kg plommon som blev till 4 kg rensade och skållade plommon. Plommonsylt är underbart gott till havregrynsgröt men är också en sylt man gärna kan använda i matlagningen. Till en plommonvinägrette, till osten, till vårrullar eller för att söta till någon maträtt.

Viktoriaplommon ger en härlig
bärnstensorange sylt.
Ingredienser
4 kg rensade och skållade plommon
2,2- 2,5 kg socker
5-6 tsk citronsyra
Skal och saft från 2,5 citroner (det var allt vi hade hemma just då, jag hade tänkt ha 4 citroner)
Röd melatin, geleringsmedel


Skållade plommon som spricker upp.

Gör så här: Skålla plommonen och låt dem ligga i en kastrull med lock ett tag så att skalen krusar sig och färgen från skalen hinner gå in i fruktköttet (blir mycket vackrare så). Skär därefter plommonen i lagom stora bitar eller låt bli, det funkar att ha dem hela och sedan på slutet klippa i grytan med en stor sax. Häll i plommonen i en gryta tillsammans med sockret, citronen och citronsyran. Koka upp och låt sylten koka i 10 min. Häll i röd melatin på slutet när du tar av kastrullen från värmen och överdosera gärna melatinen då plommonsylt har en tendens att bli ganska rinnig. Tillsätt atamon och fyll sylten på atamonsköjda burkar och lock.

Tips!
Om du inte vill ha väldigt smutsiga händer i en vecka så använd ett par gummihandskar när du hanterar plommonen efter att de är skållade.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar