torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullens dag


Jag har letat genom åren efter det ultimata bullreceptet. När jag frågat andra som bakat så goda och saftiga bullar så har de alltid svarat samma sak: "Jag använder receptet på mjölpåsen". Så från att ha provat lite olika varianter har jag återgått till mjölpåsen och med flera tips i ryggsäcken brukar jag få till fantastiska bullar. Jag använder alltid riktigt smör och aldrig margarin. Jag använder inte allt mjöl i receptet utan spar mer än 1 dl till utbakningen.  Jag använder alltid en hushållsassistent och gör aldrig degen för hand. Jag har lärt mig att mycket hänger på bearbetningen. Efter ca 10 min i maskinen kan man märka hur degen blir lite seg och blank, då börjar den bli klar.

Ingredienser
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
½ tsk salt
1-1 ½ dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 1,3 l vetemjöl till degen ( vi använder uteslutande Stora Hällstas vetemjöl)
1 dl mjöl till utbaket


Fyllning 1
50 g smör
½ -1 dl socker
1-2 msk malen kanel

Fyllning 2
50 g smör
½ -1 dl socker
1 msk vaniljsocker

Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker, men vi använder också råsocker och  muscavadosocker.

Gör så här: Smula ner jästen i bunken. Värm mjölken i en kastrull till fingertemperatur. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Klicka i smöret i degspadet. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Häll i mjölet, börja med 1 liter och bearbeta degen minst 10 min i maskinen. Jäs övertäckt i 30 minuter. Blanda ingredienserna till fyllningarna. Gör båda fyllningarna ifall man vill ha hälften av bullarna med kanelsmak och hälften med vanilj. I annat fall kan en fyllning väljas och då ska receptet fördubblas.

När degen jäst ska den knådas på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bre ut kanelfyllningen på den ena och vaniljfyllningen på den andra . Vik varje degrektangel en gång och skär den i ca 20 remsor. Tvinna varje degremsa och snurra ihop den till en bulle. Låt bullarna jäsa på plåt i 30 minuter. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.Gräddas i 250 grader i ugnen i 5-8 minuter. Se till att de inte blir för bruna för det brukar innebära att de blir torrare.

2 kommentarer :

  1. Såg jättefina ut! Kan även rekommendera Leilas bullrecept, de blir jättegoda.

    SvaraRadera
  2. Bilden av din mammas bullar som fanns i den där stora plåtburken i er frys kommer upp ibland som ett fantastiskt bullminne. För mig var det barndomens godaste bullar. Ska kolla in Leilas recept också.

    SvaraRadera