onsdag 6 juni 2012

Syrénsaft på Johannes visVi har provat att göra saft av Syrénblommor. En saft som vi aldrig tidigare smakat. Vi blev glatt överrraskade av den fräscha och friska smaken. Helt klart en ny favorit som kommer göras varje år när Syrénen blommar.

Ingredienser
90-100 syrènblomklasar typ vanlig lila bondsyrèn.
4 kg socker
100 g citronsyra
4 st citroner
2 limefrukter
4l kokhett vatten
atamon
Gör så här: Koka upp vattnet. Ta bort den stora kvisten i varje blomklase, skiva citroner och lime tunt. Blanda syrén, citron, lime, socker och citronsyra i en stor bunke eller hink med lock. Häll över det kokande vattnet, rör om och täck hinken. Låt stå svalt i 3 dygn, sila av i silduk, koka upp, tillsätt atamon, låt svalna och tappa upp på atamonsköljda flaskor.
När saften är klar visar den en stark vacker färg. Om man förvarar saften i kylskåpet bevaras färgen bättre. I rumstemperatur avtar färgen.
Innan det kokheta vattnet har hällts över.Efter ett dygn i hinken

6 kommentarer :

 1. Jag gjorde ett liknande recept förra året:) Jag lade in mina flaskor saft i frysen och på så sätt kunde njuta av saften längre. Jättegod att blanda med bubbelvatten eller i bålen:)
  Jättefina bilder ni har fått till:)

  SvaraRadera
 2. Tack:) och tack för bra tips med bubbelvatten. Syrènsaften är verkligen fantastiskt god. Jag lät nästan alla mina flaskor stå i rumstemperatur i några dagar innan de placerades i källaren. Vilken chock vi fick när den vackra färgen försvann! Den är lika god men har inte kvar sin rödaktiga ton utan har blivit lite åt det gula hållet. Ett tips borde därför var att förvara den svalt, ja gärna i frysen eller färga den med lite röbetsavkok.

  SvaraRadera
 3. Kan jag göra samma sak med fläderblommor från min fläderbuske?

  SvaraRadera
 4. Absolut det är samma koncept, med hett vatten över blommorna, stå i fyra dagar med socker osv. Jag har dock aldrig testat med lime där, utan bara med citron. Här i Västerås har fläderblommorna inte börjat att slå ut än, så därav har jag inte hunnit att göra någon ännu och lägga ut ett recept. Men det kommer:)

  SvaraRadera
 5. Perfekt då ska jag testa ditt recept på mina fläderblommor. Fick tips om att ha lite gin i också :-)

  SvaraRadera
 6. Spännande! Fast jag får samla blommor i 25 år för att få ihop till receptet på mitt träd...

  SvaraRadera