söndag 19 mars 2017

Gurka - så här tänker vi


Det är få växter som fått smaka på min otålighet så ofta som gurka. Genom min odlariver har jag dödat otroligt många. 


Vilken lyx det är att skörda egna gurkor. Vi odlar dem i alla vår odlingar, i växthus, på friland, i fönster och på takterasser. Det är svårt att få för mycket gurka men än ett par veckor under sommaren när de levererar ordentligt. Då blir man liksom översköljd av dem och då gäller det att vara snabb och påhittig så att de inte förgås. Ska ni odla gurka inomhus är det dags att så dem nu men ska ni odla dem utomhus eller i kallväxthus ska ni vänta tills i slutet av maj.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.



____________________________

Gurka

Cucumis sativus
Sallads- och
inläggningsgurka

Gurka vårsås inomhus i maj i soligt fönster eller under växtbelysning. Slutplanteras från maj i behållare med botten i fönster eller växthus, eller efter 10:e juni utomhus i pallkrage eller på friland. 


Att plantera ut gurka för tidigt kan få förödande konsekvenser, därför har den 10 juni blivit ett viktigt datum för oss. Efter att ha haft ihjäl mängder med gurkplantor på grund av kyla i luft och jord har vi blivit noggranna och tar inga chanser – vi vill kunna njuta av färsk gurka och inläggningar från egenodlad gurka året om. Genom att hantera rötter varsamt, ha mycket kompost i jorden och ta hjälp av fiberduk eller pallkrageväxthus, lyckas vi numera mycket bra, bara vi väntar tills efter den 10 juni. 

Odlar du partenokarpa sorter (som kan utveckla frukter utan befruktning) behöver du inte tänka på att pollinera blommorna. Andra gurkor kräver pollinering för att sätta frukt. Har du få bin i din närhet eller odlar gurkorna under fiberduk, i fönster, i växthus eller pallkrageväxthus långt in på säsongen, pollinerar du dem enklast med en tops eller pensel. Honblommorna har ett fruktämne, en minigurka bakom blomman som hanblommorna inte har. Dutta först i hanblommorna med tops eller pensel och därefter i honblommorna så att pollen förs över. Sorter som behöver och inte behöver pollineras bör inte odlas tillsammans. Titta på din fröpåse för mer information om vad du odlar.   

_______________________ 
Klicka på gurkbilden så kommer du till vårt favoritrecept på inlagd gurka.

http://farbrorgronrecept.blogspot.se/2015/08/inlagd-vasterasgurka.html




Klickar du på bilden nedan kommer du till förlagets bokshop. / Johannes & Theres


http://shop.luxpublica.com/product/allafingrargrona

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar