onsdag 14 mars 2018

Så odlar du fänkål utifrån Alla fingrar gröna
Fänkål (Foeniculum vulgare) är helt klart en av de vackraste grödorna i våra odlingar. Mycket smakrik och användbar såväl rå som tillagad. Här kommer ett inlägg där vi utgår får odlingsinstruktionen från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.

Vissa grönsaker ligger där i grönsaksdiskarna och tittar lite slött på en. Man går förbi dem och tänker inte så mycket på dem. Så var det för mig med fänkålen. Men så en dag blev jag bjuden på en underbart god fisksoppa med fänkål och plötsligt fick grönsaken ett helt annat värde. Jag ville såklart prova att odla den själv och fick redan första året en mycket fin skörd. 

Fänkål är en särdeles vacker skapelse i grönsakslandet med dess dill-likande yviga blast. Dess krispighet, vackra uppsyn och milda lakritssmak har fått oss att hitta många fler användningsområden än att bara slösa den till soppa. Vår absoluta favorit är en sallad med rå fänkål ihop med en vinägrett smaksatt med cashwesmör.

Vi brukar alltid förkultivera fänkål i april-maj och vi planterar om den en gång innan slutplantering. Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa både om hur vi sår och omplanterar den. I boken beskriver vi detaljerat alla odlingssteg i odlandet, från det lilla fröet tills grödan hamnar i din mun. Man behöver inte lusläsa boken på en gång, man kan välja några av de 36 grödor man för stunden vill odla och endast läsa om dem. Fänkål

Fänkål förkultiveras inomhus april–maj i soligt fönster eller under växt-belysning. Slutplanteras utomhus maj–juni när frostrisken är över, i behållare med botten, pallkrage eller på friland.Förkultivering
___________________ 


Vårsådd: april–maj          
 ____________________

Odlingsplatser:
I soligt fönster (s 244)
Under växtbelysning 
____________________

Du behöver:
Frön. Trögblommande Zefa Fino.
Såjord
Planteringsjord
Odlingsbehållare
Miniväxthus alternativt
odlingstråg och plastfilm.
Växtbelysning (eventuellt)
Värmematta (eventuellt)
Blomspruta (eventuellt)     


1. Fyll en odlingsbehållare med planteringsjord, upp till ca 1 cm från behållarens kant.
Fördela frön jämnt med ett mellanrum på ca 5 mm.
Strö 2–5 mm såjord över fröna. Platta inte till jorden utan låt den vara luftigt.
Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.

2.Ställ krukan i ett odlingstråg eller miniväxthus. Fröna behöver värme för att gro; placera tråget på en värmematta eller fönsterbräda med element under.

3.Genomfukta jorden försiktigt ovan- eller underifrån med ljummet vatten. Vattnar du ovanifrån vattnar du sådden tills det rinner ut vatten i odlingstråget. Vattnar du istället direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.

4. Sätt lock på miniväxthuset eller täck behållaren med plastfilm med hjälp av en gummisnodd.
Placera tråget/växthuset i ett soligt fönster eller under växtbelysning med ljus 14–16 timmar per dygn. 
Frösådder ska alltid vara fuktiga. Ser din frösådd torr ut kan du lyfta på locket eller plastfilmen och vattna försiktigt med ljummet vatten, gärna med en blomspruta.

5. När plantorna tittar upp tar du bort växthusets lock eller plastfilmen och stänger av värmemattan. Alla frön kommer inte att gro samtidigt men har några börjat är de andra också på gång.

6.Håll jorden fuktig. Vattna med ljummet vatten direkt i odlingstråget eller i miniväxthusets botten. När allt vatten sugits upp är det dags att fylla på igen. Suger sådden inte i sig vattnet kan det bero på att den är mättad. Häll då bort allt vatten och låt stå i några dagar innan du börjar vattna igen. Vattna på samma sätt tills plantorna är 5–10 cm och omplantering ska ske.Omplantering
_______________________                       

När plantorna är 5–10 cm höga.  
_______________________             

Odlingsplatser:
Gärna svalt, 17–20 grader
I soligt fönster (s 244)
Under växtbelysning (s 287) 
________________________                   

Du behöver:
Planteringsjord
Krukor, 7–10 cm Ø
Odlingstråg
Gödselvatten
Växtbelysning (eventuellt)
________________________

1. Grunda varje kruka med 1–2 cm planteringsjord. Använd en bordskniv och pilla försiktigt upp en planta i taget utan att rötterna skadas. Plantera varje planta i varsin kruka och fyll på med jord runt om. De nedersta bladen ska vara precis ovanför jordytan.

2. Ställ krukorna i ett odlingstråg som du placerar i ett soligt fönster eller under växtbelysning med 14–16 timmars ljus per dygn. Mer om växtbelysning, s 287.

3. Vattna rejält i odlingstråget med ljummet vatten och låt plantorna suga i sig så mycket att du kan se eller känna att jordytan är fuktig. Häll bort överflödigt vatten. 

4. Håll därefter jorden fuktig genom att regelbundet vattna med ljummet vatten. Vattna direkt i odlingstråget. När allt vatten sugits upp är det dags att fylla på igen. Suger sådden inte i sig vattnet kan det bero på att den är mättad. Häll i så fall bort allt vatten och låt stå i några dagar innan du vattnar igen. 
____________________

2 kommentarer :

  1. Ska testa odla denna i år. Aldrig ätit den innan kocken på förskolan jag jobbar picklade den tunt skivad med lite sambal oelek till stekt panerad fiks, potatis och en kall creamefraiche sås. Så sjukt god grönsak.....ska odla massor.
    Går den att frysa tunt riven färsk tro?? Så man har över vintern tänkte jag?? Har ni testat??

    SvaraRadera
  2. Så sjukt god grönsak.....ska odla massor.


    กำถั่ว

    SvaraRadera