söndag 17 december 2017

Lucka 17 - Lök

Gul och röd lök

Välkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.Bakom luckan nr sjutton döljer sig en av kökets viktigaste gröda. Lök är en otroligt användbar grönsak som dessutom är billig, lättodlad och ger skörd under en lång tid. Klicka HÄR för att köpa vår bok och träd in bland våra 36 grödor.


Denna  fantastiska grönsak kan hålla väldigt länge om du lagrar den på rätt sätt, i rumstemperatur. Egenodlad lök kan ge många olika slags lökar beroende på nr du skördar. Den går att skörda som både späd eller fullvuxen och den gröna blasten är underbar att använda som salladslök på smörgåsen eller i tex sushi. Har du inte testat att odla ca 400 sättlökar samtidigt i en pallkrage så kanske det är dags att testa det nästa säsong. Kika på vår film om hur du bär dig åt,  klicka  HÄR.


Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

____________________

Lök

Allium cepa
Lök direktplanteras utomhus april–juni 
när jordtemperaturen är minst 10 grader. 
Skördas kontinuerligt. 

Du kan odla lök på olika platser och skörda på olika vis beroende på hur du vill arbeta med grödan i köket. Är det smålökar du vill åt, bara blasten, stora lökar eller att lagra den? För enkelhetens skull kan du odla lök så att du får tillgång till alla dessa slags lökar i samma plantering. 
Efter att vi träffade odlaren Åke Truedsson har vårt sätt att odla lök förändrats. Vi odlar inte längre lök i prydliga rader utan planterar stora mängder på en begränsad yta. Vi odlar som Åke, i lökbädd. Vi planterar ungefär 400 sättlökar i en välgödslad pallkrage eller på en bit friland och skördar dem efter hand. Vi blandar rödlök, gul lök och silverlök. Först skördar vi späda lökar som vi använder som salladslök; vid midsommar blir det knipplök och från juli till september tar vi upp lite större lökar för att lagra under höst och vinter. Vi låter inte lökarna bli jättestora utan tycker bäst om lök som är i ungefär samma storlek som ett färskt fikon. En sådan lök blir lagom i en pasta- eller gräddsås till fyra personer.
____________________Klicka er in på vår film när vi odlar ca 400 lökar i en pallkrage och kan skörda färsk lök under en hel säsong.http://shop.luxpublica.com/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar