lördag 9 december 2017

Lucka 10 - Persilja


Välkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Bakom den tionde luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig denna måstegröda. En gröda  vi inte vill eller kan leva utan! Har du också trott att du misslyckats med persilja precis innan den tittat upp? 

Persilja är inte snabbgroende men kommer den bara upp så brukar det ordna sig. Persilja tillhör tillsammans med tomat, gurka, dill, gräslök och rädisor de grödor jag odlat länge och odlade redan under mitt första odlarår 1992. Jag minns det som igår att jag tänkte slänga alla krukor jag hade sått persilja i men något annat kom i vägen och plötsligt så stack det upp massor med små blad. De tar verkligen tid på sig. Idag odlar vi både krusig persilja och slätbladig och de passar till lite olika slags maträtter. Den krusiga är supergod att steka på låg värme i smör så att den blir frasig ( tack Karin för det receptet) och den slätbladiga är god hackad i sallader och som ingrediens i vårt örtsalt.


Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi vintersår persilja. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
____________________
Vintersådd: december–mars                   


8. Placera odlingstråget i ett växthus, en inglasad uteplats/balkong, ett pallkrageväxthus eller en drivbänk. Det kan också fungera på ett skyddat läge utomhus, gärna i en transparent låda som skyddar mot vind. Om du använder pallkrageväxthus, drivbänk eller liknande är det viktigt med bra ventilation så att det inte blir för varmt soliga dagar.

9. Täck sådden med 1 dm snö eller se till att det alltid finns ca 5 mm vatten eller is i odlingstråget. Fyll på med snö eller vatten efter hand.

10. Under våren kommer fröna att gro och det är extra viktigt att sådden hålls fuktig. Kontrollera den varje eller varannan dag. Vattna försiktigt ovanifrån så att det rinner ut lite vatten i odlingstråget eller direkt i tråget så att jorden suger upp vatten underifrån. Ju större plantorna blir, desto mer vatten kommer de behöva.

11. När plantorna är ca 10 cm är det dags för slutplantering.
_____________________

Om det är något vi älskar att göra med alla våra kryddor och en del grönsaker så är det eget örtsalt. I vårt örtsalt är persiljan en självklar ingrediens. Vill ni inte vänta till nästa säsong när det finns massa goda örter så klickar du HÄR så kommer du till vårt underbara recept på arancini, friterade risbollar med pecorino och persilja.http://shop.luxpublica.com/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar