lördag 4 november 2017

Hur vi skördar och arbetar kreativt med odlandet


Det var inte förrän vi blev Farbror Grön vi fick så stora skördar. Vi odlar i fem olika odlingar idag. Låter det galet? Det är galet kul!

Att bo i Lägenhet är kanske inte den mest optimala platsen för stora skördar av olika slags grönsaker. Men vi som ändå gör det får det att fungera ganska bra. Men då krävs det att man är flexibel med hemmets utseende och upparbetar olika slags idéer och planer med skördarna, inte minst hur man förädlar grödorna. Det gäller också att veta hur olika grödor ska lagras. Att vitlök trivs bäst i en temperatur på 27 grader ( då håller de i ca 1 år), att morötter gärna vill ligga i kylen, att savoykålen helst vill stå kvar ute där man odlat den och att chili och tomat mår bäst i rumstemperatur.

Egentligen finns det väl ingen bostad, hus som lägenhet, som är optimal för att lagra hundratals kilo grönsaker. Man ska väl helst ha jordkällare, kallvind och en källare med massor av hyllor? Nja det går faktiskt ganska bra ändå, vi har inga av de utrymmena och får till det ganska bra. Tomater lagrar vi inomhus på fat och tallrikar, i backar och lådor. Det är viktigt att de ligger på något som skyddar underlaget då några nästan alltid ruttnar. Eftersom vi i huvudsak gör egen tomatsås på de flesta tomater är det också en bra ruljans på de mogna tomaterna. Det vore olidligt om vi inte  successivt blev av med dem, då skulle vi drunkna i mogna tomater som ganska snabbt skulle bli dåliga. Klicka HÄR för att komma till vårt inlägg om krossade tomater.När jag berättar för ickeodlande människor att det inte alltid är så lätt att veta vad man ska göra med skörden och att jag föreläser om detta tema då och då "Vad gör vi med skörden", så kan de skratta till lite och tycka att det låter lite märkligt. Det är inte konstigt att en oinvigd människa tycker att det låter konstigt. Mycket i dagens samhälle är ganska exakt och med en tydlig början och slut, men odling är oftast inte det.

Man vet ju inte från år till år vad man kommer kunna skörda och helt plötsligt kan man stå där med en gröda i överflöd och känna panik. Jag vill inte påstå att jag på grund av mina 26 odlingsår kan styra skördarna till 100% men jag har märkt att jag under de senaste 10 åren kunnat, tack varje min odlingserfarenhet, se vart det barkar redan innan något händer. Det gäller både skördar, skadedjur och olika slags insatser som behöver göras under odlingssäsongen. Det ger mig en enorm trygghet i mitt odlande att kunna se odlandet mer tydligt idag och att inte vara så nervös över att misslyckas som jag var när jag var yngre. Hoppas att detta kan inge hopp till er som är nya i odlandets konst, hav förtröstan, oron byts ut till aktiv problemlösning efter några års odlande och genom detta kommer ni kunna se mer av världen. Det blir alltså bättre med tiden!


Nu mognar våra sista 20 kg tomater som lagras i vår lägenhet. Redan nu har vi pratat om att vi kommer känna saknad över egna tomater när de är borta. Hur lyxigt är det inte att kunna gå till bokhyllan och hämta ett par smakrika egenodlade/ härodlade tomater och slänga ihop en sås på nolltid. Men det är ju så det är med odlandet! Man lever månad för månad med olika grödor och det är ganska vackert i dagens konsumtionssamhälle att allt inte alltid finns tillgängligt. Det gör livet mer levande! / Johannes

1 kommentar :


  1. Henderson Elizabeth
    Dr joy is a trust worthy spell caster and he will be of great help to you. I never believed in spell casting but After 4 years of marriage my husband left me because I lost my womb, and i was unable to give birth to children. I felt like my life has come to an end, and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time, but thanks to this spell caster called Dr joy whom i met online after my friend Becky Ross told me how he also helped her to bring back her husband in less than 2 days. I believed her and decided to give Dr joy a try and i contacted him on his email joylovespell@gmail.com. and explained my problems to him. He laughed and told me that In less than 2 days, my Husband will come back to me again, and that he will restore my womb and i will give birth to children. At first i thought it was a joke but i took courage and believed as Dr joy has said and it did happen just as this Great spell caster said, My husband called me and was crying, begging for forgiveness. I forgive him and today i am so glad that all worries and problems has gone away, and we are even happier than before, another good news is that i am pregnant now, and very soon we will have our baby. Dr joy is really a gifted and a powerful spiritual man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. I advice you all If you have a problem and you are looking for a real and genuine spell caster to solve all your problems just Contact Dr joy on his email on joylovespell@gmail.com. because he will always help you to solve all problems. Once again thank you Dr joy. Thank you, thank you.
    you can also call him or add him on Whats-app: +2348100452479.

    SvaraRadera