tisdag 31 januari 2017

Att bygga växthus på Takfarmen


2014 anlände vårt växthus, Maxi 4, till kvarteret Märta i centrala Västerås. Provåret på takfarmen 2013 hade givit en hel del ahaupplevelser när det gäller takets odlingskapacitet. Ett sätt att öka kapaciteten både i början och i slutet av säsongen blev att skaffa växthus. Visst är det underbart att ha ett växthus att odla i under sommaren men kanske är det under våren och hösten ett växthus uppskattas allra mest. På våren är växthuset det självklara stället för alla förkultiverade plantor att få växa till sig och avhärdas. På hösten kan växter som chili, aubergin och tomat eftermogna långt in i november. Växthuset förlänger säsongen både i början och i slutet och dessutom är det ett härligt ställe att dricka sitt morgonkaffe på under tidig vår.Tankearbetet kring placerandet av växthuset på taket tog mycket tid under vinter och vår.  Både jag och Christopher gick och var oroliga på varist håll och klurade fram och tillbaka på hur vi skulle ro det här i land. Det var först när vi hade delarna och kunde testa dem i skarpt läge som problemen med tillhörande lösningar blev tydliga. Hur förankrar man ett växthus på 700 kg utan att förstöra takets tätskikt? Var fanns den bästa platsen förankringsmässigt kontra odlingsmässigt, med tanke på antalet soltimmar? Och, kunde det vara som så att de båda aspekterna i bästa fall kunde sammanfalla?Där solen lyste som mest hittade vi tillslut ett par betongkonstruktioner där vi kunde fixera ena långsidan av växthuset. När det var gjort fann vi ett takfönster där vi i dess sarg kunde låsa den andra sidan. På det här sättet blev både växthuset fixerat och vridstyvt så att det inte
skulle kunna röra sig och vid hård blåst förskjutas diagonalt. Förskjuts diagonalen finns det stor risk att alla takfönster kraschas.
Successivt tog växthuset form och även om det inte gick lika snabbt och enkelt som i filmen från Willab Garden så gick det ändå förvånansvärt lätt att få ihop det och det var roligt och spännande att montera det. Här kan man se på bilden hur vi monterat ett stag i takfönstrets sarg. Huset klarade stormen Egon utan att en enda ruta knäcktes.

Varje ruta sattes fast med en gummilist mot stommen. Vilken genial konstruktion! Inga skruvar eller klämmor bara listen som låser rutan mot konstruktionen. Varje ruta var vi tvungna att bära enskilt med hjälp av den här sugkoppsmojängen. Först genom ett parkeringsgarage, sedan upp i en liten personhiss för att sedan bäras ut på takterassen och ställas någon stans i väntan på att stommen skulle bli klar.

När alla rutor var på plats täckte vi insidan med fiberduk. Det här tycker jag är det i särklass bästa sättet för att dämpa det kraftiga solljuset  när plantorna som bott inomhus i källlare och fönster ska avhärdas.


Maxi 4 är ett ståtligt växthus på nästan 15 kvadratmeter där till och med jag som är 191 cm slipper slå i huvudet, jag kan stå raklång på alla platser. Om ni tittar noga i nederkanten så kan ni kanske se att det är en glipa mellan underlaget och växthusets sockel. Perfekt varma soldagar för att få en bra cirkulation av luft. När Christopher och jag monterade de tre vädringsfönstren på växthuset var det 51 grader i växthuset, vi klarade bara att arbeta 4 minuter i stöten.


Det var en fantastisk känsla när växthuset började bli klart och vi kunde ställa in alla chiliplantor. Tänk vilken fantastisk möjlighet det är att odla sina egna grönsaker mitt inne i en stad på ett tak. Med växthuset på plats kändes odlingen komplett. I pallkragen i framkant växer det rödkål och svartkål.

Fullt med nyuppkomna plantor från takfarmens odlingskällare som ska avhärdas.

I augusti ser det ut så här då ca 50 plantor trängs i 10-20 literskrukor inne i växthuset. Totalt med chiliplantorna i och utanför växthuset skördar vi 30 kg chilifrukter varje år. Allt blir till syrad sås.


http://www.adlibris.com/se/bok/alla-fingrar-grona-9789198044881

Läs mer om chili i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar