söndag 18 december 2016

Nu sår vi våra första chili

Bakpulverbehandling av chilifrön


De sista tre åren har jag sått de starkaste chilifröna av sorten C. chinense ( Habanero varianter) den 8 december. Det finns ett värde tycker jag att skapa vissa ritualer och rutiner och att inte smita från dem. Som en liten obetydlig och personlig revolt mot vår tid som alltmer blivit präglat av individualism och lättja. 


På bilden har jag laddat med småskålar, bakpulver och ljummet vatten. Det är så jag gör när jag sår chili, blötlägger dem i ljummet vatten spetsat med ca ett kryddmått bakpulver per 0,5 dl vatten. Ibland får fröna ligga i blöt över natten och ibland under ett helt dygn. Anledningen att jag låter fröna genomgå detta bad är att jag fått för mig att fröskalet mjukas upp av behandlingen och att fröna gror snabbare. En del håller med mig, andra menar att det inte gör så stor skillnad eller spelar så stor roll och en del använder kaliumnitrat istället för bakpulver. Har ni inte redan sått era C.chinense 
(habanerosorterna) så är det inte försent, ni har hela december och en bit in i januari på er. Nästa sort som står på tur i januari är C. pubescense och C.baccatum dvs Rocotopeppar och alla sorter som har Aji i förnamn. Tänker ni odla den underbart goda och violsmakande chilin Aji Amarillo så behöver den hamna i såjord så snart som möjligt då den är extremt trög med att sätta frukt.


Jag stänger till ventilerna ända tills jag ser att det tittar upp plantor, först då öppnar jag dem.

När fröna badat klart placerar jag dem i mina favoritkrukor för frösådder, gamla frukt och grönsaksaskar. Sedan ställer jag in dem i ett minidrivhus som jag ställer ovanpå en värmematta som håller ca 25-30 grader och därefter placerar jag någon form av belysning ovanför drivhuset. Lampan på bilden är en vanlig skrivbordslampa från Ikea och med en vanlig lågenergilampa monterad, alltså ingen avancerad växtbelysning. Var noga med att att frösådderna hela tiden är fuktiga, torkar de ut nu, under de första två veckorna efter sådd så kan det gå så illa att allt dör.

Använd ny eller steriliserad såjord! 

Jag använder alltid nyköpt såjord eller steriliserad såjord till mina chilisådder nu för tiden. Det kan låta som överkurs för den oinvigde men när du inte varit noga med såjorden och du har fått in ohyra eller problem kommer du garanterat ångra dig. Det hade ju inte krävts så mycket för att förebygga tex problemet sorgmyggslarver som gnager på plantornas rötter. Så försök att inte ta en sådan simpel genväg som att använda gammal jord till inomhussådder. Vill du höfta och laborera med gammal jord så skjut det på det till den slutgiltiga planteringen där det spelar det mindre roll.

Sterilisering av såjord: Sätt ugnen på 100 grader och lägg upp såjord på en ugnsplåt och låt de stå i ugnen i ca 45 minuter. Se till att den svalnat innan du sår din frön.

Nu tittar årets första inomhus odlade frösådd upp.

När fröna börjar gro, vilket tar mellan 5-20 dagar tittar jag till sådderna flera gånger per dag. Skulle det vara så att det fastnar fröskal på grodden så sprayar jag med vattenflaska på plantorna lite då och då och försöker samtidigt,  så försiktigt jag bara kan, att pilla loss skalen. Försök att trycka föskalen från kant till kant lite försiktigt så att de öppnar sig lite, ibland räcker det med att göra så ett par gånger i kombination med att spraya vatten på dem, för att plantan ska trycka bort skalet av sig själv.  2017 var Habanero Lemon snabbast och visade sig redan efter 5 dagar men  efter 10 - 5 dagar har de flesta sorter tittat upp. Se till att fortfarande titta till dina frösådder så att alltid är fuktiga. De är fortfarande känsliga i det här stadiet. Tänk att de ska inte bada i vatten, men att de ska hela tiden vara fuktiga.


Byte av växtbelysning
När jag anser att de flesta plantorna kommit upp byter jag växtbelysning och placerar 2 st T5 rör ovanför drivbänken istället för den gamla ikea lampan med lågenergilampa. De här rören är superlätta att montera och avger mycket ljus ( mer energi) och plantor som växer upp med mycket ljus blir kompakta och mår bra. Ska man odla växter den här årstiden behövs det mycket och bra ljus. Fört någonstans i slutet av februari börjar det komma så pass mycket solså att man kan lite på det naturliga ljuset om man har fönster i rött läge ( söder). Det är inte förrän i maj som chiliplantorna kan flytta ut i växthuset på avhärdning, så de har många dagar framför sig under belysning.  Intervallen på växtljus ska vara ca 12-14 h ljus och resten mörkt och jag tycker att det blir enklast att i möjligaste mån följa den naturliga dygnsrytmen, både för plantornas och familjens skull.Efter ca 15 dagar när jag tror att de flesta frön börjat att gro så tar jag till slut bort locket på minidrivhuset. Nu  stänger jag också av värmemattan och sänker belysningen så att den är ca 10-20 cm ovanför plantornas översta blad. Ju närmare lamporna är ljuset desto mer energi får växterna. Det enda man behöver oroa sig för  när det gäller växtbelysning i det här stadiet är om växterna kommer för nära belysningen så att de bränner bladen. Även här är viktigt att du tittar till din odling varje dag. Se till att du höjer belysningen allteftersom plantorna växer. Växer plantorna upp i rören är det lätt att de bränner sig. Mellan 10 - 30 cm ovanför plantorna ska belysning av det här slaget befinna sig. 

Lyssna på vår podcast Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck, där jag och Sara Bäckmo pratar om chiliodling och morotssådd.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar