Bakom den sjunde luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig bokens starkaste gröda, chili! Det finns otroligt många olika sorters chili så det kan vara svårt att välja vilka man ska odla. Vi kommer att lägga frön av sorterna Bhut jolokia, Habanero lemon och Chocolate scotch bonnet i blöt i morgon. Vilka ska du att odla 2017?
Jag har som tradition att lägga chilifröna av sorten C. chinense ( den starkaste och den som tar längst tid på sig) i ljummet vatten den sjunde december för att sedan så dem den åttonde. Det skulle lika gärna kunna vara den andra eller den elfte men någon tradition måste man ju ha. Jag ställer alltid frösådderna under någon slags belysning direkt efter frösådden och det blir hemtrevligt med lite extra ljus nu i juletid. Jag gillar verkligen känslan av när en gröda möts i olika delar i sin cykel, som att den sista syrningsburken står kvar på skänken samtidigt som de nya chilifröna skall sås. Mitt bästa tips när det gäller frösådd av chili är att man ska använda nyköpt såjord, värmematta, miniväxthus och belysning. Då har man en bra grund att utgå ifrån.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om hur vi förkultiverar chili. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Förkultivering
1. Blanda 1 krm
bakpulver med ½ dl ljummet vatten. Lägg i fröna och låt ligga i 12–24 timmar
för att snabba på groningen.
2. Fyll en
odlingsbehållare med såjord till 1 cm från behållarens kant.
3. Fördela frön
jämnt med ett mellanrum på 5–10 mm.
4. Strö 2–3 mm
såjord över fröna. Platta inte till jorden.
5. Märk sådden
med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.
6. Ställ
odlingsbehållaren i ett odlingstråg eller miniväxthus. Fröna behöver värme för
att gro, placera därför tråget eller växthuset på en värmematta eller på en
fönsterbräda med element under.
7. Vattna försiktigt ovan- eller
underifrån med ljummet vatten så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du
ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget.
Vattnar du istället direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När
jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur
tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.
8. Sätt lock på
miniväxthuset eller täck behållaren med plastfilm med hjälp av en gummisnodd.
9. Placera
odlingstråget/miniväxthuset i ett soligt fönster eller under växtbelysning med
ljus 14–16 timmar per dygn. Läs mer om växtbelysning, s 287.
10. Frösådder ska alltid vara
fuktiga. Ser din frösådd torr ut kan du lyfta på locket eller plastfilmen och
vattna försiktigt med ljummet vatten, gärna med en blomspruta.
11. Det kan ta
mellan 5 och 20 dagar innan alla frön gror. Har du behandlat dina frön enligt
bakpulvermetoden och har dem under växtbelysning tillsammans med värmematta bör
du kunna se de första plantorna efter 6–10 dagar. Stäng av mattan och ta av
locket när de flesta frön grott, ca 10–20 dagar efter att du satte fröna i
jorden. Alla frön kommer sannolikt inte att gro samtidigt men har några börjat
är resten också på gång.
12. Håll jorden fuktig. Vattna med
ljummet vatten direkt i odlingstråget eller i miniväxthusets botten. När allt
vatten sugits upp är det dags att fylla på igen. Verkar inte sådden suga i sig
vattnet kan det bero på att den är mättad. Häll då bort allt vatten och låt stå
i några dagar innan du börjar vattna igen. Vattna på samma sätt tills plantorna
utvecklat 4–6 blad och omplantering ska ske.
____________________
Jag faschineras verkligen av chili, både växtsätt, färgerna och dess variation när det gäller smak och styrka. Något jag har svårt att tänka mig att leva utan är vår dubbelrökta och fermenterade chilisås samt vårt rökta chilipulver. Klicka på bilden nedanför så kommer du direkt till vårt inlägg om hur man röker och syrar chili.
Lyssna på vår podcast Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck, där vi samtalar om chiliodling och morotssådd.
Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop /Johannes & Theres
Nu blev jag nyfiken... Bakpulver? Har jag aldrig hört talas om! (i odlingssammanhang alltså) Vad gör det med fröna? Och en annan undran, apropå i lägger om hur du gör äppelcidervinäger, går det att använda en mamma som bildats där till annan vinäger, t ex rödvin, eller är dom specialiserade?
SvaraRaderaGör dem mjukare, lättare att gro.
RaderaSå otroligt bra tips! Men en fråga - jag har övervintrat mina chilisar och funderar på när det är lämpligt att plantera om?
SvaraRaderaSkulle tro att du kan göra det i mars, se till att de får bra med ljus.
Radera