fredag 23 december 2016

Lucka nr 24 - Kål


Lucka tjugofyra. Vad hade världen varit utan kål? Hade vi människor överlevt utan denna gröda?

Ju närmare vi kom lucka 24 desto svårare var det att bestämma sig för vilken gröda som var tillräckligt värd för att ta denna plats. Vi älskar ju alla våra 36 grödor som vi skrivit om i "Alla fingrar gröna".  Men det blev ändå kål som efter noggranna överläggningar kvalade in och knep denna plats. Varför kanske man kan undra? Jo, för att den är så bred och har så otroligt många varianter, smaker och användningsområden. Allt från rucola, rovor, salladskål, broccoli, bladkål, vitkål, rödkål, spetskål, grönkål och svartkål. Vi människor älskar kålen och använder den på många olika sätt. Dessutom är kålväxterna ofta tåliga och klarar både en och två rejäla frostknäppar utan att duka under. En del klarar av att stå kvar under hela vintern, som brysselkålen som kan stå kvar ända in i mars och bjuda på sina underbara små huvuden. En annan orsak är att kål faktiskt inte är den enklaste grödan att odla. Den är näringskrävande och det är många skadedjur som kan gå hårt åt den. Det fick väldigt många av oss odlare erfara under 2016. Kålmalen attackerade besinningslöst i slutet av maj och i början av juni. Och lyckades man hålla malen stången så kom nästa attack lite senare in i sommaren "Kålfjärilen"
Trots svåra angrepp är den så värd att odla och ger med lite tur och skicklighet rejält med mat på bordet.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

____________________

Svartkål, grönkål, brysselkål
Kål kan vintersås december–mars, vårsås i april, eller vår- och sommarsås maj–juni. Brysselkål slutplanteras utomhus i maj, grönkål och svartkål maj–juli.

Under vårt första år i tillsammansodlingen i stan föreslog en granne att vi skulle så grönkål efter att vi skördat potatisen. Vi hade aldrig haft en tanke på att utnyttja plats på det viset. Innan potatisen var skördad förkultiverades grönkål på balkongen. När all potatis var upptagen hade vi fina grönkålsplantor att plantera ut. Vår sista grönkål skördades under ett snötäcke i december.
Att så grönkålen så sent gav den en helt annan start än vårsådd kål. Insektsangreppen blev färre, vilket kan bero på att den enträgna kålmalen och fjärilen inte är lika aktiv under den senare delen av sommaren. Att förkultivera kål tidigt, gärna under vintern, kan också ge ett tillfredsställande resultat. Då är plantorna stora innan de planteras ut och något mer motståndskraftiga mot insekter. Vid utplantering rekommenderas fiberduk eller nät som skydd.
_____________________________Stort tack till alla er som följt vår odlingskalender och gillat och kommenterat våra grödor. Jättekul att den är så uppskattad. Alla kalenderinlägg kommer att finnas kvar och hittas under rubriken Alla fingrar gröna, i spalten till höger. Vi önskar er en underbar jul och ett fantastiskt odlingsår. Vi känner oss mer laddade än någonsin inför 2017 och visst är det märkligt. Man har precis städat undan allt från säsongen och samtidigt börjar det att klia i fingrarna.

Vår önskan är att fler ska ta makten över maten och odla den själva och få känna det underbara att gå från att vara en konsument till en producent. Glöm inte att skördarna inte behöver vara gigantiska! Man behöver inte producera all sin mat, det kan räcka med några fönsterodlade tomater eller några salladsblad för att känna glädjen och smaken.

Snart, mycket snart, den 27 december lanserar vi tillsammans med Sara på Skillnadens trädgård vår trädgårdspodd där vi kommer prata om allt i odlingasväg. Det blir 52 avsnitt under 2017 och vi hoppas att ni vill lyssna och inspireras av oss. Har ni idéer på teman eller frågor är det bara att höra av er, jättekul att få ta del av era synpunkter och idéer.

Klicka på bilden nedan så kommer ni direkt till vår sida Två odlare emellan.
http://tvaodlareemellan.blogspot.se/

I filmen nedan visar vi hur vi bekämpar både kålmal och kålfjärilsarver med bakterier. Metoden fungerade bra i alla våra odlingar under 2016.Klickar du på bilden nedan kommer du till förlagets bokshop. På förlagets hemsida kan du också provläsa 40 sidor av boken/ Johannes & Theres

http://shop.luxpublica.com/products/böckerna/alla-fingrar-gröna-933224

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar