Rotselleriblast är supergott i örtsalt. |
Vitlöksblast fräst i rapsolja |
På ett flertal blomkålsplantor blev det inget blomkålshuvud alls i år. Så blir det ibland. Vi hade verkligen längtat efter att kunna göra våra indiska blomkålsbollar på hemodlad blomkål, men då flertalet plantor inte gav någon vidare blomkålsskörd, fick vi tänka om. Men blomkålsbollar blev det ändå på egenodlat tillslut, jättegoda och krispiga med saftigt inre. Det var den tjocka bladnerven på blomkålsplantan som vi rev och det funkade precis lika bra. Resten av bladen stekte vi i rapsolja med salt som tillbehör.
Annat som kan ätas men som för många rensas bort och slängs, är blast. På röd- och gulbetor kan man göra härliga sallader. Rotselleriblast kan användas som smaksättning i soppor, grytor och örtsalt, ta med fördel bort bladen som inte har lika angenäm smak. Grön lök- och vitlöksblast är otroligt gott och ger en något mildare smak än själva löken. Lökblasten kan ätas färsk i sallader, men är också suveränt gott att fräsa i het panna med rapsolja och servera som ett tillbehör.
Ett varningen ord till dig som vill äta mer av köpta grönsaker. Välj ekologiskt odlade så undviker du en hel del gifter.
Vilka "nya" växtdelar brukar du ta vara på och vad gör du med det?
/ Theres & Johannes
Blast av kryddörter fryser jag ner och använder i grytor. Det är lätt att fiska upp dem efteråt.
SvaraRaderaKatrin
Jag har kvar foderblad från savoykål. Visst borde man kunna hitta användningsområden även för dem? Har någon tips på vad ni lagar av dem och kommande foderblad av spetskål?
SvaraRaderaMina spetskål har enorma foderblad, har någon jord något av dem. Kåldolmar?
RaderaSmakar de gott ska du använda dem :)
RaderaAbsolut! Vad helst din fantasi kläcker fram. Testa att strimla och stek på medelvärme i rapsolja med lite örtsalt.
RaderaJag skulle vilja ha tips på vad man kan göra med fänkålsblast mer än att tillsätta den när man kokar buljong!
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaAnvänder olika typer av stjälkar, t ex persilja, dill och förstås stjälselleri till grönsakssaltet. Därtill lökblast eller piplök. Lägger i frysen varefter och tar sen fram när det blivit tillräckligt för en omgång. 😋
Pia
Använder chilins blad som sallads blad. Gott även i kryddblandning. På mackan i hamburgaren mm mm.
SvaraRadera