torsdag 25 augusti 2016

Syra gurka vårt bästa recept!

Foto: Johannes Wätterbäck
Efter flera misslyckade försök på egen hand att syra gurkor fick jag tillslut ta hjälp av min polskfödda vän Magdalena Mcweld. Tillsammans har vi utformat detta underbara recept.


Ingredienser
3 kg gurkor
Massor med dill
1 hel vitlök
Ca 2 msk svarta eller gula senapsfrön
1,5 dl grovt salt utan jod
1 bit pepparrot 
4,5 l vatten

Gör så här: Borsta gurkorna i kallt vatten och snoppa dem, vad ni än gör stick inte hål i dem, bara snoppning! Skala vitlöksklyftorna, mät upp svarta senapsfrön, skär pepparroten i mindre delar och varva gurkorna med mycket dill. Värm sedan vattnet, men låt det inte koka. Rör i salt.  Lägg alla ingredienser i ett stort kärl eller krus. Varva och täck med mycket dill och lägg ett te- eller kaffefat ovanpå så inte gurkorna flyter upp. Låt gurkkärlet stå framme i rumstemperatur i ca 10 dagar. Den vita beläggningen man kan få dag 4- 5 är toppjäst och inget som påverkar smak eller kvalitet negativt. Därefter ska gurkan och spadet fördelas i superrena glasburkar och förvaras i kylen eller annan sval plats. Om allt är så rent som det bara går så slipper man missöden.

Tips!
Om man vill ha ett rent spad som gör att gurkorna ser aptitligare ut i burkarna. Gör ny saltlag  till förvaringsburkarna. Det blir inte riktigt lika gott men ser trevligare ut.
De behöver inte stå exakt 10 dagar ifall du märker att processen stannat av tidigare. Mögel på saltlagsytan under processen betyder inte att det gått galet, ta bort det bara.

4 kommentarer :

 1. Tack för receptet. Har länge letat efter något som verkar rimligt. Kommer själv från Polen men ingen i min familj har någonsin gjort egna salta gurkor. Nästa år planerar jag en sådd av gurka och då ska receptet testas. Tack ännu en gång.
  Med vänlig hälsning
  Anna L.

  SvaraRadera
 2. Är verkligen mängden salt rätt i receptet? Det blev en saltgurka så salt att den i princip är oätlig...
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ber så mycket om ursäkt. Vi hade av misstag skrivit 4,5 dl vatten i receptet fast det skulle vara 4,5 l. Men nu är det ändrat. Tack för att du hörde av dig.

   Radera
 3. Hej! Smakade precis de färdiga gurkorna, jättegoda! Men nu undrar jag om det gör något att jag inte snoppade gurkorna innan? Varför bör man göra det, någon speciell anledning?

  SvaraRadera