måndag 25 juli 2016

Ta egna fröer


Foto: Theres Lunden

Visst är det underbart att skörda sina egenodlade grödor men att samtidigt också skörda egna fröer för framtidens utsäde är liksom grädden på moset.

Jag känner mig så rik när jag lyckats få ihop olika fröer som står och torkar i papperspåsar lite här och där. På bilden är det dansk körvel jag skördar frön ifrån.

De växter som har gått upp i blom för en tid sedan och  nu är vissna och torkade kan ha en mängd frön som kan plockas, såvida blommorna blev pollinerade. Växter som är ettåriga eller perenna brukar blomma varje år. Eftersom vi vintersådde mycket av våra grödor har flera av den redan producerat frön till oss som vi med glädje plockar och sparar till nästa års sådder. För er som sådde lite senare betyder det att fröna får plockas någon gång framöver. Tvååriga växter behöver man låta några exemplar stå kvar i odlingen till nästkommande år för att kunna ta frön, tex morot, betor, vissa kålsorter.

Blommande Grönkål Red Russian" på Takfarmen
Några av ettåringarna som vi tar frön av nu
är vallmo, dansk körvel, dill, koriander. De perenner som bildat frön hos är spansk körvel, gräslök och piplök. Grönkålsfrön finns i vår odling just nu också eftersom några plantor är inne på sitt andra år.

När vi tar fröna ser vi till att ha någon form av papperspåsar att hälla ner de i. Kompostpåsar funkar perfekt. Vi kan klippa ner hela de föredetta blomstänglarna och lägga ner i påsen. Sedan sorterar vi ut fröna vid ett senare tillfälle. Tar man fröna för tidigt kan det hända att de inte är fullt utvecklade och är man för sent ute kan växten själv släppt sina frön. Ta för vana att titta till de frön du vill spara.

Skörd av piplöksfrön direkt ner i påsen.
Är ni osäkra på det här med fröskörd eller vill veta mer så finns Sesams fröbok att beställa från föreningen Sesam. En guldgruva med kunskap för oss som vill bli mer självförsörjande på utsäde. I boken finns det konkreta råd om hur man väcker liv i väldigt gamla fröer och vilka växter som lätt korsbefruktas mm.

1 kommentar :

  1. Hej! Sitter och söker om korsbefruktning men hittar inte det jag söker. Kanske vet du/ni? Korsbefruktas gräslök eller kan jag sätta kinesisk bredvid "vanlig"? Allt gott!

    SvaraRadera