tisdag 3 maj 2016

Anlägga ett stenparti


Vårt fritidshus med tillhörande trädgård är placerat på en rullstensås. När mina (Johannes) föräldrar flyttade hit en gammal timmerstomme på 60-talet fanns en önskan att få andrum mitt i skogen. Anledningen till detta andrum var att min familj bodde på Hornsgatan i Stockholm där livet präglades av storstadspuls och allt vad det innebär. Placeringen av huset blev bara ett stenkast ifrån min mormor och morfars sommarställe.

Det var liksom ingen idé att försöka jämna ut marken för att anlägga en gräsmatta likt alla andra sommartorpsträdgårdar. Var man än sätter ner spaden så stöter man ju på stenar av allehanda storlekar och dessutom innebär ju alltid åsar en viss sluttning.


Stenar baxades hit och dit och det fanns liksom ingen annan råd än att använda stenarna på något så när kreativt sätt. En och annan mur anlades och olika formationer likt stenpartier kunde urskönjas med tiden efter att mina föräldrar kånkat och slitit. När trädgården stod klar fanns inte en enda gräsplätt . Det blev i stället gångar, stenpartier, rabatter och skogsmark.

Det är i den här trädgården vi, Johannes och Theres, nu pysslar. Kånkandet med stenar har vi fortsatt med. När man har fri tillgång på stenar finns det ingen hejd på skapandet, har vi märkt. Att bygga ut rabatter eller ändra är väldigt lätt.

I en rullstensås finns obegränsat med sten i olika storlekar.
Bygger man i en sluttning kan man tänka att man gör rabatten som en trappa, med platåer i lagom storlek, se bild ovan. Vill man ha rabatten eller stenpartiet på plan mark, kan man lägga ut stenarna som en stor oregelbunden cirkel och därefter lägga stenar inuti cirkeln.


På bilden ovan har vi gjort om en rabatt. Vi hade lite befintlig jord som vi grävde ur för att kunna fylla rabatten med mer näringsrik och fuktighetshållande jord. Bygger man från grunden kan man med fördel lägga tidningar eller wellpapp i botten innan man fyller på jord. På så vis slipper man gräva bort en eventuell grässvål eller riskera att ogräs växer upp genom jorden.

Sen kommer frågan, vad fyller man rabatten med för slags jord? Svaret är alltid att jorden man ska använda ska vara näringsrik, behålla fukt bra och vara lucker.

Alt 1
Har man en befintlig jord som inte gödslats på ett tag, kan man använda den jorden som grund och blanda i mycket kompost och organiskt material, som trädgårdsrens, löv, gräsklipp. Gödsla gärna med tex häst- eller kogödsel eller gödsel från något annat djur. Kogödsel finns på säck och passar utmärkt om man inte har någon bonde i närheten.

Alt 2
Har man ingen jord och behöver köpa, rekommenderar vi att köpa jord på lösvikt. Anläggningsjord passar bäst till blomrabatter och grönsaksjord till köksträdgården. Dessa jordar brukar vara gödslade så att de inte behöver något tillägg första året. Du kan också skapa jord utifrån säckar. Ta då gärna planteringsjord och blanda med kogödsel (finns också på säck).

Så får du jorden att hålla i många år
Oavsett hur du skapar en jord till din rabatt behöver den återkommande tillsyn och omvårdnad. Växterna kommer att suga näringen ur jorden, maskar kommer dra därifrån när allt organiskt material är nedbrutet och jorden kommer att bli torr och hård när maskarna inte längre gör den lucker. Så vill man behålla jordkvaliteten behöver man återkommande tillföra organiskt material som maskarna kan jobba med. Kompostjord med lite växtdelar i, fungerar jättebra och likaså löv från höstens lövfällning. Det lockar till sig maskar. Har man tillgång till gräsklipp är det rena dunderkuren. Gräsklipp ger nämligen ett stort näringstillskott samtidigt som det ger struktur till jorden. Har man mycket klipp som man lägger som ett lager på jordytan, hindrar det fukt från att dunsta också. Hos oss rinner vatten och näringen rakt ner i åsen, vilket leder till att vi med jämna mellanrum får gräva om landen, dvs gräva upp vissa plantor och fylla på med näringsrik jord och gödsel. Därefter placeras plantorna i landet igen.

Val av växter
I vår trädgård har vi endast perenner som i princip sköter sig själva. Primulor av olika slag ses i nästan varje rabatt. Annat som återkommer i trädgården är Funkia, Klematis, Blåbolltistel, Daglilja, Pion, Ormöga, Campanula, Tulpan, Näva, Praktbetonika, Chelone, Vallmo, Vårkrage, Blå- och vitgull, Flox, Höstanemon, Kinesisk klockviva, Kungsljus, Violkungsljus, Digitalis, Blåklint, Daggkåpa, Gubbskägg, Ros, Japansk solros, Hortensia, Silverpäron, Veronica, Akleja, Kaprifol, Kungsängslilja, Hundtandslilja, Botanisk tulpan, Stenbräcka, Alunrot, Iris, Såpnejlika, Prickklocka mm.

Årets projekt är att skapa en ramslöksrabatt, sticklingsföröka flera av våra växter och att bygga mer på vår stenmur. Det är verkligen härligt att ha en alldeles egen trädgård där man fritt kan skapa.


Theres rensar ogräs bland primulor och tulpaner.




2 kommentarer :

  1. Åkte med en taxichaffis över/genom Peak District i UK och kommenterade att det som mest skiljde i naturen mot vad jag var van vid (som Skåning) var stenmurarna som skiljde olika hagar. Då berättade han om att en äldre släkting som byggde/reparerade sådana som lärt honom att när man tagit upp en sten så lägger man den inte tillbaka i högen - för en sten passar alltid, man skall bara hitta var. Det tog jag till mitt bröst och när jag gjorde min "japanska" stenträdgård körde jag enligt det konceptet och det fungerade väl. Det kanske ibland gjorde att det blev annorlunda än jag tänkt mig, men så här några år senare är jag bara glad för det.

    SvaraRadera
  2. Härlig berättelse Nattlorden.

    SvaraRadera