Anledningen är att ett av Sveriges största företag är intresserade av ett hållbart liv där man producerar sin egen mat. Och vad kan passa bättre än att besöka odlare för att få reda på mer. Vi berättade om hur vi odlar, var vi odlar, hur vi tar till vara och förädlar råvaror och hur vi tänker kring odlandets konst och smakerna.
Innan, under och efter besöket fick vi en hel del tankar kring vårt sätt att leva utifrån ett inredningsperspektiv. Att odla innebär förutom plantuppdragningar, vattning, skötsel och skörd, en hel del annat. Vårt hem är i ständig förändring.
Vid den här tiden på året ( januari) finns växtbelysning på skänken i vårt kök och i vardagsrumsfönstret. Ovanpå bokhyllan står olika slags skålar med grödor som torkat, tex örtsalt i burkar, chilifrukter, lök, vitlök och ett gäng tomater som inte givit upp, men som finns där för att vi ska kunna se hur länge de håller sig hyfsat färska. På andra håll finns torkade frön som ska tjäna som utsäde nästa säsong. För att kunna så och plantera om behövs säckvis med jord och gödsel. Krukor och odlingstråg staplas lite här och där.
I en lägenhet finns många gånger inga naturliga utrymmen så som garage, stora skafferier, jordkällare eller ett extra rum som väntar på att fyllas. Ofta har man ingen förrådslokal eller tvättstuga som kan användas för odlingens äventyr. Här får man spela med det man har och vara kreativ. Ibland är köksbänken platsen där alla chiliplantornas planteras om och ibland får städskåpet vara förvaringsplats åt årets kummin.
Det ska bli spännande att se vad IKEA får för tankar genom att titta in i vårt odlarliv. Kanske blir det till dem man beger sig i framtiden när man ska handla smarta odlargrejer eller inspireras av praktiska lösningar för denna föränderliga livshållning. Inte helt omöjligt att ett av Sveriges största varuhus för smarta och snygga lösningar hittar spännande vägar för framtidens odlare.
Mycket spännande! Smart förvaring för alla som odlar kan vi inte få för mycket av.
SvaraRaderaKristina