onsdag 2 december 2015

Vilt på vegetariskt vis

En höstig rätt med viltsmak fast helt utan kött. Receptet räcker till 2 vuxna och eventuellt dessutom till ett barn beroende på de vuxnas karaktär.
Ingredienser
1 paket tofu naturell
Japansk soja
Rapsolja
Ramslöksolja
1- 2 tsk grönsaksbuljong eller 1 umamibuljongtärning
5-8  medelstora potatisar, gärna fast potatis.
2 dl grädde
8 enbärskorn
2-4 msk öl
1 tsk lingonsylt eller liknande t ex vinbärsgele.
Örtsalt
Salt
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader och skiva potatisen i 2-3 mm tjocka skivor. Lägg potatisen i en djup ugnsplåt, gärna med ett bakplåtspapper i botten, och ringla på 1-3 msk olja av vardera raps och ramslöksolja, salta med vanligt salt eller örtsalt. Baka potatisarna så att en hel del av dem blir knapriga och får yta, ca 25-40 min beroende på ugn. Häll i grädden, ölen, lingonsylten, några stänk japansk soja, 1 umami buljongtärning eller 1-2 tsk grönsaksbuljong samt 8 mortlade enbärskorn i en tjockbottnad kastrull. Låt såsen småputtra på medelvärme tills den tjockar till sig. Medan såsen småputtrar sätter du en stekpanna på spisen på högsta värme och ringlar i ca 2-4 msk rapsolja i pannan. Skiva tofun i halvcentimeter stora skivor och stek den knaprig på båda sidor. När den är färdigstekt och fortfarande varm, stänker du på japansk soja på båda sidorna.
Tips: Tofu blir oftast knaprigast om man steker den omarinerad. Därav denna procedur med att stänka på japansk soja efteråt och så att säga eftermarinera den.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar