måndag 21 december 2015

Saffranspannkaka med skogshallongrädde‏

Den Gotländska specialiteten "Saffranspannkaka" skall väl allra helst ätas på ett café i Visby mitt i sommaren. Har man inte har vägarna förbi Gotland går det alldeles utmärkt att laga den själv. Vi gillar att krydda den med lite extra kardemumma.
 
Ingredienser
¾ dl grötris
2,5 dl vispgrädde
2,5-3 dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk smör
1 pkt saffran
3 msk honung
1 msk malen kardemumma
50 gr finhackad skållad mandel
2 ägg
1 burk skogshallonsylt
Önskad mängd grädde

Gör så här: Koka först upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt därefter ris, smör och salt. Gröten ska sjuda försiktigt under lock i ungefär 40 minuter. Gröten bränns lätt vid och det är därför viktigt att röra om ofta. När gröten är klar och riset är mjukt ska gröten kallna. Gröten får inte blir för tjock och kan därmed behöva spädas med lite mer mjölk. Stöt saffran i en mortel. Tillsätt saffran, mandel, honung och nymalen kardemumma i gröten. Knäck i ett ägg i taget i grötsmeten. När alla ingredienser är blandade, ska smeten bredas ut i en smord långpanna i ett 2 cm tjockt lager. Grädda kakan i ca 30 minuter i 200 grader. Servera den gärna med skogshallongrädde.

Skogshallongrädde: Vispa grädden till ganska hård konsistens och vänd ner skogshallonsylt efter tycke och smak. Sockra med lite vaniljsocker för en fylligare smak.

6 kommentarer :

  1. Åhh vad gott det låter, den ska absolut finnas med på julbordet. Jag hoppas våra mexikanska gäster kommer att uppskatta den. Tack för fina recept.
    Lotta

    SvaraRadera
  2. Mmmm, låter mumsigt!
    Kan den tillagas dagen innan eller är den godast nylagad?

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Tips: Om man har möjlighet att starta med gröten dagen innan räcker det med att koka upp mjölk+grädde+ris, ta sedan av grytan från plattan linda in den i en handduk ställ den på en träskärbräda. Nästa morgon är den klar och ingen risk att den bränt. Kram och Tack för mysig blogg

    SvaraRadera