|
Foto: Johannes Wätterbäck |
Hur underbart gott är det inte med egen syrad kål och vilken fantastisk metod det är att lagra mat på, syrning och fermentering alltså!
Här har vi använt receptet från Karin Bojs bok "Syra själv". Det är en underbart bra bok. Klicka
HÄR så kommer du till den.
Just de här kålhuvudena har vuxit i en pallkrage i skogsträdgården. Denna pallkrage är lite speciell då vi gödslade jorden i den med b l a ensilage. Vi planterade sex rödkålsplantor i pallkragen i maj och täckodlade kålen med förmultnade löv. I september kunde vi skörda 7,7 kilo kål i denna pallkrage. Det är helt klart ett personligt rekord och kommer att testas igen.
Kål, vit, röd eller spetskål.
Salt utan jod 4 tsk till 2kilo
Ett rivjärn med mandolin eller mandolin.
Glas eller lerkärl ( Jag föredrar glas då jag gillar att titta på processerna)
Kummin om man gillar den smaken, ca 1-2 tsk till varje kilo kål.
Gör så här: Riv all kål inkl rotstocken och väg allting och mät upp salt. Lägg kålen i en behållare och försök att varva saltet så att all kål får salt på sig. Ett enkelt sätt är att ta lite kål och salt och liksom knåda in det i kålen när det ligger i kärlet och även med knytnäven trycka ner det mot botten. När du fyllt behållaren med kålen och saltet kan du låta den stå i 10-20 minuter så att saltet kan dra ut vätska från kålen. Sedan är det dags att knåda igen och försöka knåda och böka med kålen så att det blir rejält med vätska i behållaren. När vätskan täcker kålen är det dags att täcka kålen med en tyngd av något slag som håller all kål under vätskan. Ett av de bästa sätten och enklaste metoderna att täcka kålen på är att fylla en plastpåse med vatten och lägga ovanpå kålen så att det sluter tätt, ta för säkerhetsskull en extra plastpåse utanpå ifall det skulle bli läckage. Låt kålen stå i rumstemperatur i ett dygn eller två och flytta den sedan till en källare eller liknande där temperaturen ligger någonstans mellan 15-18 grader. Efter ytterligare 2 veckor kan du ställa den i kylskåpet och börja äta av den.Vi vet inte exakt hur länge den håller eftersom den av någon anledning brukar vara uppäten inom två månader hemma hos oss.
/ Johannes
fänkål är jättegott ihop med kål. särskilt rödkålen!!
SvaraRaderaBra tips! Menar du frön i blandningen under syrningen, eller strimlad fänkål som syrar med, eller att ha färsk fänkål till? :)
SvaraRaderaKänner på mig att det är gott oavsett, men kul att veta!