söndag 14 april 2013

Det är surdegsdagen idag!

Vi älskar surdeg och bakar och experimenterar med surdeg så ofta vi kan och hinner. De vi bakat mest är vårt Levain och vårt Rågsurdegsbröd i olika varianter men på sista tiden har vi gillat Ciabattan mycket, antagligen för att det är det brödet som kommit in senast i vårt liv och att den står så bekvämt i kylen och kalljäser under den sista natten. Andra saker vi gillar är att smörsteka surdeg och servera med sirap och vaniljglass eller smultronbakelser där tunna miniplättar av smörstekt surdeg utgör grunden.  Vi har skapat en hel del som vi inte hunnit lägga ut än och flera saker står på vår "experimentera med surdeg" lista till exempel: Smörstekta surdegsbröd med getost och honung, surdegsvåfflor och snabbdessert på stekt surdeg med äpple och kanel. Ibland när vi bakat Levain och de blivit för platt och "misslyckat" så har vi gjort Katalanskt tomatbröd. Under varje brödbild ligger en länk till resp länk och recept. Vi hoppas att få kunna inspirera er med massor av nya inspirerande surdegsrecept under 2013.
 
  
 
Vår underbara Fidibuskvarn som vi mal allt rågmjöl i och en del av vårt vetemjöl. Vi handlar vårt kravmärkta spannmål på Stora Hällsta utanför Sala. Underbar kvalité från bönder som odlat ekologiskt sedan 1989. Kika in hos dem: http://www.storahallsta.com/

2 kommentarer :

  1. Men vilka underbara bilder älskar surdegsbröd:)

    SvaraRadera
  2. Åh, tack för inspiration och recept. Jag har också bakat med surdeg i några månader och är helt frälst : ) Har dock inte tänkt så mycket på att göra något annat med degen är baka bröd, men nu känner jag att mina tankar utvidgas! Hittade precis er blogg. Glad för det!

    SvaraRadera