onsdag 20 mars 2013

Vegopuckar med rotmos och ugnsbakad lök med timjan

En klassisk rätt som här bytt skepnad och blivit helt köttfri. Beräknad för 4 personer. Vegopuckarna steks i rapsolja och smör tills de fått färg,  kryddas med lite salt och peppar.

Ingredienser rotmos:
2 medelstora morötter
500 g kålrot
4-5 potatisar av mjölig sort
15 svartpepparkorn
En klick smör
Salt efter tycke och smak

Gör så här:
Skala morötterna och kålroten och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och täck dem nästan med vatten. Låt det koka upp och låt det småkoka med lock i 20- 30min. Lägg därdefter den skalade och tärnade potatisen och låt det koka tills allt är mjukt, ca 15-20 min. Häll därefter av spadet men spara det. Mosa de avrunna rotfrukterna med en potatisstamp eller elvisp. Spä med spadet till lagom konstistens, krydda med salt.


Ingredienser ugnsbakad lök med timjan:
En ungsfast form
4  medelstora gula lökar delade i 4 bitar vardera
1msk muscavadosocker
1 tsk timjan
1/2 - 1 tsk salt
2-3 dl grädde
Smör att smörja formen med

Gör så här: Smörj formen och placera alla lökklyftor med den spetsigaste delen uppåt. Häll på grädden, strö över salt, timjan och muscavadosocker. Grädda i ugnen på 225 grader i mitten tills löken blivit mjuk och fått färg.

4 kommentarer :

  1. Alltså ugnsbakad lök! Tänk att nåt så billigt kan vara så gott!

    SvaraRadera
  2. Lök i alla former är så in i norden gott! Spännande med muscavadosocker...

    En liten överraskning finns att hämta hos mig... ifall du gillar sånt det vill säga.

    Ha det fint!

    SvaraRadera
  3. De där veggopuckarna är mycket goda! Också bra då de innehåller mycket protein (och relativt lite kolhydrater) :)

    SvaraRadera
  4. Ja de är underbara Marja:) Och lök är en välsignelse. Vart vore vi utan löken? Kanske en av de enskilt viktigaste ingredienserna i matlagning och då tänker jag på alla dess former. Gräslök, kajp, vitlök, rödlök, scharlottenlök mm mm mm mm.

    SvaraRadera