Äppelcidervinäger tappad och klar
Då var båda vinägrarna klara och tappade på flaskor, ca 3 liter av varje sort blev det. Transparent Blanche gjordes på äppelklyftor som jäste i en stor burk av sig själva genom spontan vildjäst, och melonvinägern gjordes av äppelmust på melonäpplen med tillsatt vildjäst. Efter att båda bearbetats av vinägermammor så blev de till den godaste vinägern man kan tänka sig. Stark ,fruktig och syrlig, utan den där riktigt råa syrligheten som köpvinäger har. Visste jag att det skulle bli så här bra så hade jag gjort mycket mycket mer och testat flera äppelsorter.
För mer info om vinäger:
Göra vinäger på Transparent blanche
Äppelcidervinäger på must del 1
Äppelcidervinäger på must del 2
Vinägermamma / Vinägertillverkning
Härligt! Det blev ingen vinäger här, men det kanske jag borde testa. Buteljerade första cideromgången idag. En härlig känsla :)
SvaraRadera