onsdag 21 november 2012

Äppelmustning i Blåsbo

Av min vän Karin fick jag nästan 50kg fallfrukt av väldigt fin kvalitè av sorten melon. Ett av mina favoritäpplen. Hittade en sida om landskapsäpplen kika in här om du är nyfiken.Jag hade bokat tid hos Kristina på Blåsbo äppelmusteri och var spänd av förväntan. På mindre än 20 minuter hade hälften av alla äpplen jag hade med mig förvandlats till 26 liter must och jag fick säga stopp. 26 liter är ganska mycket!  Jag fick lasta in 20kg äpplen i bilen igen och placera dem på balkongen i sina hinkar med ett gäng trasmattor över. Ställer man vinteräpplen nära husväggen och täcker dem ordentligt med trasmattor så kan man förvara dem så ganska länge. Förra året hade vi äpplen på balkongen enda in i januari. De äpplen som blev dåliga tog trastarna tacksamt emot. 

Hur tar man hand om 26liter äppelmust? Jo man dricker så mycket man orkar i en vecka, fryser in några liter och testar att göra cider! Jag sprang på en riktigt trevlig bok av Lena Israelsson och Stefan Dehlèn och begav mig ner till vinbutiken och myrornas för att handla materiel till detta projekt.
På myrornas hittade jag en 10 liters svagdricksflaska i en kagge. På kaggen satt en lapp där det stod " Madeira 1962". Wow! Tänk att någon för precis 50 år sedan jäste något i den här flaskan, tänk om jag var den första som öpnade korken? Någon annan som fick upp Alladin i bakhuvudet? 
2 kommentarer :

  1. Jättekul att läsa om ditt ciderprojekt. Har lagt till din blogg på min lista så nu hänger jag med....vi får väl skåla till våren :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul. Ja det får vi göra. En virtuell ciderskål mitt under vårbruket:)

      Radera