måndag 29 juni 2015

Sylt på jordgubbar och rabarber


 

Ingredienser:
1 kg jordgubbar
1 kg rabarber
1 vaniljstång
1 kg socker
2 tsk röd Melatin
Atamon om man vill använda konserveringsmedel.

Gör så här: Skiva jordgubbar och rabarber. I fall rabarbern är grov kan den behöva skalas. Blanda i en stor kastrull med socker. Öppna vaniljstången och skrapa ur frön. Lägg i både frön och stången i kastrullen. Låt allt koka upp under omrörning och låt koka i 5 minuter. Tillsätt Melatin enligt anvisning på förpackning. Koka sedan på i ca 2-3 minuter och rör om då och då. Den färdiga sylten hälls sedan i väl rengjorda glasburkar som sköljts med hett vatten. Burklocken ska förslutas direkt när sylten fortfarande är varm. Förvaras burkarna svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. 

För lång hållbarhet: För att sylten ska hålla länge tillsätter vi atamon till sylten. Vi häller även i kokande vatten i burkarna innan sylten kommer i dem och pudrar över lite atamon och låter dem stå i 5-10 min. Återanvänder vi burkar med plåtlock så kokar vi upp vatten med lite atamon och lägger i locken och låter dem småputtra i 5-10 min.

För lång hållbarhet utan konserveringsmedel kan man frysa sylten.

Blir sylten för lös? Då kan man behöva koka upp den igen och tillsätta mer melatin.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar