lördag 31 mars 2012

Fetagratinerad lördagslax med Connypotatis


Vi har nyligen kommit på att färsk laxfilé är billigare än fryst. Fantastiskt! Dessutom är smaken något helt annat än den annars så tråkiga frysta. Vi brukar hålla skinnet kvar och tillreda den i ugnen. Då blir den härligt saftig och vill liksom bara smälta i munnen. Denna gång har laxen tillagats med fetaostsås och örter. Den skivade potatisen som tillagas i ugnen har fått namnet efter han som introducerade det för oss.Ingredienser till 4 port
Potatis av fast sort
Smör
400-600g färsk lax
2 dl crème fraiche
100g smulad fetaost
1-2 dl grädde
Torkade eller färska örter tex persilja, dill, timjan, dragon


Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt. Fördela potatisskivor på en smörad plåt. Stör över rikligt med örtsalt och ev. någon annan kryddblandning och några klickar smör. Sätt in plåten i övre delen av ugnen. Potatisen ska bli genomstekt med inte knaprig. Vänd en gång.
Smula fetaosten och blanda med crème fraiche och grädde. Ta rikligt med smulade eller hackade örter och örtsalt. Smöra en form, lägg i laxen med skinnet kvar på undersidan. Strö över örtsalt och fördela fetaostblandningen över. Ställ in i mitten av ugnen. När såsen puttrar och fått lite färg brukar laxen vara klar, men vi brukar för säkerhetsskull skära ett snitt i laxen och titta efter, särskilt om laxbiten är tjock. Som tillbehör till laxen och potatisen passar lätt smörstekta sockerärter eller en sallad.

Sökord: lax, laxrätt, potatis, ugn, feta, fårost, getost, fetaost, örter, örtsås, persilja, dragon, dill, timjan, grönsaker, fisk

1 kommentar :

  1. Snygg bild, man äter ju även med ögonen. Det var länge sedan jag lagade Connypotatisen, men nu blir jag riktigt sugen.

    SvaraRadera