torsdag 28 december 2017

Nu sorterar jag mina egna frön



Det brukar ta ett par år innan man som odlare nördar ner sig i att ta egna frön och det är helt klart ytterligare en nivå av odlande. Det första och kanske det största steget är ju redan passerat, att överhuvudtaget börja att odla. Jag skördar fler frön för varje år som går och inte bara grönsaksfrön utan till alla slags växter. 

Blir man fast i odlandet, vilket många blir, kommer fröodlandet lite som ett brev på posten, även om det kan ta ett par år innan man liksom står där med brevet i handen. Nu för tiden är det lika naturligt och normalt att odla egna frön som att odla mat för mig. Fröna är ju framtidens mat och hur skulle jag som självhushållare överhuvudtaget kunna välja bort att även skörda framtidens grödor om de står där ute i mina odlingar och blänger på mig? Att skörda egna frön är som att bygga jord, man sluter odlandets cirkel och går djupare in i odlandets mirakel. Vill du mirakelisera ditt odlarliv ett snäpp till?  Då vill jag slå ett slag för fröodlandet och frösamlandet. 


Frön förvaras bäst i papperspåsar särskilt som nyskördade

När jag skördar frön stoppar jag oftast ner fröstänglarna upp och ned i olika slags papperspåsar och ställer dem någonstans där de inte är vägen. ibland kan det bli en ansenlig mängd med påsar som står och blänger på mig. Själva sorterandet är lite halvbökigt så jag drar gärna ut på att sikta och packa frön. Det är kul när man väl sätter igång men ni vet, det är som att knäskura ett golv. När man väl ligger där och skurar känns det ganska ok men man skjuter gärna på det både en och två gånger. Jag är otroligt stolt över mig själv att jag tog tag i det här innan nyår, ja både stolt och förvånad.


Grovsortering
Först gör jag en grovsortering av fröna och växtmaterialet. Jag försöker först att i möjligaste mån få ut så många rena frön från fröpåsen som det bara är möjligt och hoppas och gör allt som står i min makt för att det bara blir grovt växtmaterial som följer med. Det är betydligt mycket lättade att sila bort det grova materialet än om det är krossat till små partiklar. Händer det kan man hälla fröna och skräpet från en skål till en annan och samtidigt blåsa bort krafset.



Jag har testat en hel del olika siktar och nät genom åren när jag ska sikta fröna rena. Den hittills bästa sikten är det här durkslaget i plast. Hålen är tillräckligt stora för att hyfsat medelstora frön ska trilla igenom eller att skräp ska kunna passera och fröna blir kvar. Har man stora frön som inte går igenom dessa hål kan man smula skräpet fint innan man stjälper i allt så att det bara blir frön kvar i sikten. De långa gliporna på sidorna av durkslaget är också till stor hjälp. Man kan liksom vinkla durkslaget och skaka bort skräp försiktigt.

Frökorg med mängder

Visst är det underbart att det finns ofantligt mycket att lära sig när det gäller odlandet. Jag har odlat i 26 år i år och jag känner verkligen att jag utvecklas och lär mig nya saker varje dag, det tar liksom inte slut! Och hur rikt har inte mitt liv blivit sedan jag började odla? Innan gick jag mest omkring på den här jorden som en främling. Genom att arbeta med växterna har jag blivit öppen och medveten om att jag är en del i ett större perspektiv. Lycka till med era fröäventyr.

Johannes Wätterbäck.

2 kommentarer :

  1. Så intressant och fint skrivet. Nu vill jag också börja fröodla!

    SvaraRadera
  2. Korg, genialiskt! Gott Nytt År!

    SvaraRadera