tisdag 5 december 2017

Lucka 5 - Vitlök


Välkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Bakom den femte luckan i vår odlingsjulkalender doftar det friskt och mycket. Vitlöken är kungen av lökar och den som är lättast att bli självförsörjande på om man gödslar den rätt. Hur gödslar du din vitlök och när brukar du sätta klyftorna?

Har ni också upptäckt hur fantastisk denna gröda är och hur relativt lätt den är att odla? Vitlöken har en given plats i "Alla fingrar gröna" och vi har skrivit en hel del genom åren om den på vår blogg.Vi älskar vitlök! Kanske är det den grönsak/ krydda vi helst av allt inte skulle vilja leva utan. Den fungerar ju i så många maträtter och ger det där extra som få andra grönsaker kan ge. Den tar liksom plats och samtidigt harmonirerar ihop många rätter. Vi väntar ofta med att plantera lökarna tills tjälen nästan inträffar. Vitlökarna för i år är planterade både i skogsträdgården ( november) och i tillsammansodlingen ( december), men vi har fortfarande inte hunnit plantera vitlöken på takfarmen än. Jag har lagt ner ett par utsädesvitlökar i min dataväska så att jag kan smita upp där på torsdag och plantera en pallkrage när jag avslutat ett inomhusarbete, först då är jag nöjd, när jag planterat klyftor i tre odlingar.


Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om hur vi skördar vitlök. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet, klyftan eller sticklingen och tills att grödan hamnar i din mun.Skörd            

Du kan skörda vitlök från juli till augusti. Vill du njuta av färsk vitlök när stjälkarna är gröna kan du börja skörda redan i maj-juni. Om du vill skörda för lagring bör skörden ske mellan den 10 juli och 1 augusti. Låt då vitlökarna torka på en solig och luftig plats i rumstemperatur. Tar du upp dem för sent finns det risk att skalet från klyftorna har släppt och vitlöken får sämre lagringsegenskaper. För att få en större lök sägs det att man ska knäcka stjälkarna några centimeter ovanför jordytan. Vi har dock aldrig märkt någon skillnad mellan lök som torkat självmant eller knäckts. 

____________________

Ett varningens ord! Börjar man skörda vitlökarna tidigt för att njuta dem som vårprimörer är det lätt att man inte kan sluta, det är helt enkelt för gott. Ta det i beräkningen om du har dessa tendenser och plantera fler klyftor! Har du vitlökar kvar som du ännu inte fått ner i jorden innan tjälen kom så kan du lägga klyftorna på jordytan tillsammans med lite pelleterat hönsgödsel eller det gödsel du råkar ha hemma. Lägg sedan på ett ca 10 cm tjockt lager jord, det kan vara planteringsjord på säck, kompostjord eller någon annan jord. Har du tur klarar de denna behandling och du har ett gäng härliga lökar som du kan skörda under april-maj som primörer. Om du inte skördar dem då utan låter de stå kvar till juli och jorden där de växer är näringsrik så kan de bli minst lika fina som de du planterat tidigare under hösten. Vad gör du allra helst med vitlök och vad drömmer du om att göra?Inga kommentarer :

Skicka en kommentar