söndag 3 december 2017

Lucka 4 - Majrova


Välkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Bakom den fjärde luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig denna iögonfallande gröda. Det här är en av våra favoriter att serieodla efter tidig potatis.

Har ni odlat majrova som serieodlingsgröda nummer två? I så fall är det under den här månaden ni allra senast bör skörda dem. Vårt rekord är att skörda dem den 22 december för att njuta dem i en sallad på julbordet. Vår absoluta favorit är rovan på bilden som heter "Purple top White globe". Just den här sorten är kritvit och fast i köttet och har inte en markant kålrotssmak som vissa majrovor kan ha. Den här är mer som en rättika i konsistens och smak och perfekt att använda istället för rättika om du lagar egen kimchi.

Nedan följer ett smakprov från boken Alla fingrar Gröna om hur du vintersår majrova. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet tills grödan hamnar i din mun.

Vintersådd:                


7.  Placera odlingstråget i ett växthus, en inglasad uteplats/balkong, ett pallkrageväxthus eller en drivbänk. Det kan också fungera på ett skyddat läge utomhus, gärna i en transparent låda som skyddar mot vind. Om du använder pallkrageväxthus eller drivbänk är det viktigt med bra ventilation så att temperaturen inte blir för hög soliga dagar.

8. Täck sådden med 1 dm snö eller se till att det alltid finns ca 5 mm vatten eller is i tråget. Titta till din sådd varje vecka. Fyll på med snö eller vatten när det försvinner.

9. Under våren gror fröna och det är viktigt att sådden hålls fuktig. Kontrollera den varje eller varannan dag. Vattna försiktigt ovanifrån så att det rinner ut vatten i odlingstråget eller direkt i tråget så att jorden suger upp vatten underifrån. Ju större plantorna blir, desto mer vatten behöver de.

10. När plantorna är 5–15 cm är det dags för slutplantering.


____________________


Kimchi är inte direkt en maträtt man kan smyga med. Den tar plats både i munnen men också i rummet. Kål i kombination med riven ingefära och pressad vitlök doftar enligt mig mycket och ljuvligt! Har du något spännande förslag på var majrova gör sig bra någonstans?

http://farbrorgronrecept.blogspot.se/2013/06/kimchi.html


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar