tisdag 3 oktober 2017

Gråmögel och andra svampangrepp i våra odlingar

Mjöldagg, pptatisbladmögel, brunröta
Många växter drabbas av gråmögel, att jordgubbar drabbas är ganska vanligt.
Gråmöglet "Botrytis cinerea" kom på bred frammarsch i år under september. Under de senaste åren brukar vi vid den här årstiden se små tendenser till möglet i våra stadsodlingar. Det är egentligen helt normalt och inget att oroa sig över. Men nu är det överallt och det skapar en hel del sorg och lidande! Det är en en liten tröst att möglet kommer i slutet av september/ början av oktober och inte någonstans i augusti då skördarna knappt hunnit att bärgas. 

Gråmögel, zinniaDrabbar det mesta
För er som inte haft kontakt med denna gråa historia tidigare kan det väcka en hel del oro och förskräckelse när man ser sina trädgårdar och odlingar infekteras och gå den gråa döden till mötes. Dyker den upp på friland är det inte så mycket man kan göra. Hög luftfuktighet och kyla är något det här möglet älskar. I år har zinniorna både på takfarmen och i tillsammansodlingen drabbats. Jag hade hoppats att några zinnior skulle orka stå ända in i november så att de kunde ge oss eget utsäde, men i år kommer det inte att hända. 



GråmögelVäxthus och gråmögel
Om man odlar i växthus eller på inglasade altaner eller liknade finns det några knep att ta till. Det viktigaste är att sörja för god ventilation så att luftfuktigheten i växthuset inte blir för hög. Stänger du dörrar och vädringsluckor har du verkligen lagt en fin grund för att bli drabbad. Men det kan vara svårt att få till en bra ventilation när väderleken är som den är just nu, det är ju både kallt och fuktigt och då hjälper det föga att vädra ett växthus om luftfuktigheten utomhus är över 90%. Det bästa du då kan göra, om du inte städar bort allt och avslutar säsongen, är att stänga allt och tillsätta värme. Stäng dörrarna och alla vädringsluckor utom en som får stå på glänt ( använd en liten pinne eller liknande ) så att det bara är en liten springa öppen. Ställ därefter in en kupévärmare eller en byggfläkt som värmer och torkar bort all fukt, koppla den till en timer eller termostat så slipper den gå hela tiden. Nu är ditt växthus säkrat mot gråmögel och du kan ha kvar dina växter där ett tag till. Har du redan drabbats av gråmöglet bör du plocka bort alla drabbade delar i samband med uppvärmningen och uttorkningen. 

Växthuset på bilden ovanför är mitt växthus i skogsträdgården där jag drabbades av galopperande gråmögel under 1990 - talet. Fy sjutton vilken katastrof!  Tomatstjälkarna, bladen och även själva frukterna blev gråa och ruttnade. Stjälkarna på plantorna till och med ruttnade av på mitten så att de till slut hängde kapsejsade tomatplantor i taket likt hängda individer. Jag hade ingen aning om vad som hade drabbat mig där och då och i panik plockade jag av alla mogna och till synes friska frukter och la dem inomhus i fönstren. Det var då jag förstod att man kan plocka av tomaterna gröna och få dem att eftermogna inomhus. I sorg och desperation begav jag mig till den lokala handelsträdgården och sökte efter råd. De hade ingen aning om vad som hänt mina tomater. De trodde att det var något okänt skadedjur och rekommenderade ett pyretriumpreparat som man skulle spä ut med vatten och spraya allt med. Jag gjorde som de sa och efter behandlingen, den extra fukten av besprutningen, eskalerade möglet och det blev en grå fest i hela växthuset! Jag kände mig så otroligt misslyckad!

TomatsjukdomarMjöldagg
När vi odlade tomater inomhus för några år sedan fick vi in ett annat slags mögel på våra tomater efter ett par år. Vi vet inte exakt vilken slags svamp det var men det påminner mest om mjöldagg och frukterna angreps inte, bara bladen och de blev vitpudrade och fläckiga. Att vi drabbades tror vi beror på att vi övervintrade plantor och sticklingar utan extrabelysning i ett ganska kallt fönster utan tillräckligt med solljus. Vi tror att plantorna blev såpass försvagade och att det var därför de drabbades. Till slut blev alla blad vitpudrade och vi slängde alla plantor och sticklingar under sen höst och började om från frö efter nyår. Men vi lyckades i alla fall hålla igång en planta genom sticklingsförökning i över två år. Det grämer mig fortfarande att mitt rekord inte är längre och jag har lovat mig att ta upp kampen om detta igen.

BrunrötaBrunröta
Ser dina tomater ut så här så har de fått potatisbladmögel. Den här sjukdomen är förfärlig! Det finns inte så mycket annat att göra än att så fort det bara går, slänga allting. Resterna ska inte ner i din kompost! Vill du så kan du använda de gröna tomaterna som de är tex göra marmelad eller grön tacosås av dem. Men du måste skynda dig för de klarar inte av att eftermogna. De kommer inte att bli röda eller gula, de kommer att bli bruna och oätliga. Det är därför potatisbladmögel som drabbar tomater kallas för brunröta. Hör ni så hemskt det låter! 
Lycka till där ute och hoppas att detta inlägg kunde hjälpa några av er att rädda lite av era skördar/ Johannes.

2 kommentarer :

  1. Tack för att du förklarar tydligt och med bilder. Ska bygga mitt första växthus och vet inte hur det kommer att gå eftersom man har hört om sjukdomar. Jag ser hoppet mot ett grönthus nu. Passar på att tacka dig för minimalt med sömn på vardagsnätter. Går inte att sluta titta på dina vloggar... ser även Sara Bäckmos och lyssnar varje dag på jobbet på två odlare emellan...

    SvaraRadera
  2. Tack! Brukar avsluta tomatsäsongen med både brunröta och gråmögel. Får försöka bli noggrannare med att inte kompostera drabbade växtdelar...

    SvaraRadera