Andi, han som spelar i vår podcast, gömmer sig bakom sallaten, troligen för att han råkat säga fel. |
Har du blivit knäppt på fingrarna för att du sagt fel någon gång? Det är lätt hänt i odlingssammanhang, särskilt när det gäller ord som sallad och sallat. Vi ska försöka förklara vari skillnaderna består när det gäller dessa två snarlika ord.
Sallat
Sallat är en sorts bladgrönsak. Den kan te sig på olika sätt beroende på växtsätt. Vissa sallater bildar tydliga klotformade huvuden såsom tex isbergssallat. Romansallaten ger också huvuden men dessa är mer ovala i sin form. Plocksallaten blir som en bladrosett där bladen spretar utåt, till skillnad från huvudsallaten vars blad böjer sig inåt. Vissa sallatssorter ger släta blad, andra buckliga och även krusiga blad är vanligt förekommande.
Kålsallad med potatis och morot. Recept finns i vår galleri. |
Sallad
Sallad är en benämning på en rätt där flera ingredienser är blandade. Oftast tänker man på en grönsakssallad där ingredienserna är färska tex sallat, gurka, tomat, paprika mm. Sallat är då en av ingredienserna. Men en sallad kan också bestå av tex kokt potatis, örter, lök och någon mejeriprodukt. Då blir det en potatissallad. Tänker man efter finns hur många olika sallader som helst: gurksallad, rödbetssallad, sillsallad, pastasallad, tomatsallad, mimosasallad, fruktsallad mm. Gemensamt för alla sallader verkar vara att de på något vis ska bestå av något från växtriket.
För den petnoga typen är detta med den sista bokstaven (t eller d) något oerhört viktigt, så viktigt att man verbalt gärna flätar till andra som säger fel. Vi är mer av den toleranta sorten och bryr oss inte så mycket. Det viktiga är att man förstår varandra.
/ Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Tack för upplysningen! Jag är en finskspråkig och har också funderat på detta och ser nu att min tankegång var rätt. Men varför står det alltid sallad på etiketten då man köper tex. isbergssallat?
SvaraRaderaDärför att dagens språkvård inte rekommenderar någon skillnad i användning mellan de två orden för oss vanliga dödliga ;). Använder du sallad i båda betydelserna så följer du Svenska akademiens ordlista och Språkrådets rekommendation. Men i odlarvärlden är det förstås skillnad. Och visst är det väl ganska behändigt att veta om man ska få en fräsch grönsaksblandning eller "bara" några gröna blad på tallriken...
RaderaDet var nytt for meg at det blir skilt på sallad og sallat i Sverige. På norsk er det enklere, her heter det kun salat, både råvare og matrett :-)
SvaraRadera