I veckans avsnitt pratar jag och Sara Bäckmo om växternas kanske viktigaste byggsten; vatten. Genom åren har vi på varsitt håll hittat fungerande sätt att vattna och i podden delar vi med oss av våra bästa tips.
Vi har hört om det låga vattenståndet och att kommuner utlyst bevattningsförbud. I vår brunn vid vårt lantställe är vattennivån lägre än vanligt och vi kommer att behöva tänka några varv till på hur vi ska kunna odla mycket med så lite vatten som möjligt.
Förra året utökade vi vår odling i skogsträdgården och för att kunna hålla den vid liv när vi inte var där blandade vi ner massor med organiskt material och fuktig kompostjord i jorden. Därefter täckte vi jordytan för att minimera avdunstning. Vi lyckades hålla fuktigheten i schack så pass att växterna klarade sig i 10 dagar utan påfyllning, men då hade vi verkligen öst på rejält med vatten innan. I år får vi tänka ännu mer kreativt och kanske välja bort växter som dricker för mycket.
Avsnittet görs i samarbete med Runåbergs Fröhandel och Granngården. Hjälp oss gärna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes och Acast. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.
Sponsring
I den här podden finns möjlighet för dig som företagare att vara med och sponsra avsnitt. Välkommen att höra av dig med intresseanmälan till johannes@farbrorgron.se
/Johannes
Ja, alltid lär man sig något nytt. "Hink"-tipset och "rundvandringsvattning" tackar jag extra för. Har som odlare glädjen av att ha en restaurang i huset där jag bor (och bara 25 m2 odlingslott i pallkragar), så 5 liters tomatsås- och olivplåtburkar ska jag prova med i sommar vid tomater, squash och pumpa. Då hinner vattnet dessutom bli uppvärmt (?!) innan det droppar ner i jorden.
SvaraRadera