söndag 4 december 2016

Lucka nr 5 - Vitlök

Bakom den femte luckan i vår odlingsjulkalender doftar det friskt och mycket. Vitlöken är kungen av lökar och den som är lättast att bli självförsörjande på om man gödslar den rätt. Hur gödslar du din vitlök och när brukar du sätta klyftorna?

Har ni också upptäckt hur fantastisk denna gröda är och hur relativt lätt den är att odla? En vän till mig berättade att hon hört talats om att en hel del vitlök man köper i grönsaksdiskarna kommer från Kina och att den bleks på kemisk väg för att motsvara våra förväntningar. Jag vet inte om det är sant men den lilla berättelsen är viktig, viktig för att förstå vilken fantastisk makt vi har över vad vi stoppar i oss om vi odlar vår egen mat. Inte nog med att vi kan välja sorter anpassade till vårt klimat eller med smakegenskaper vi uppskattar. Vi slipper dessutom konstgödsel, bekämpningsmedel, tvivelaktiga hanteringsprocesser och långa transporter.


Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om hur vi skördar vitlök. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet, klyftan eller sticklingen och tills att grödan hamnar i din mun.


Skörd           

Du kan skörda vitlök från juli till augusti. Vill du njuta av färsk vitlök när stjälkarna är gröna kan du börja skörda redan i maj-juni. Om du vill skörda för lagring bör skörden ske mellan den 10 juli och 1 augusti. Låt då vitlökarna torka på en solig och luftig plats i rumstemperatur. Tar du upp dem för sent finns det risk att skalet från klyftorna har släppt och vitlöken får sämre lagringsegenskaper. För att få en större lök sägs det att man ska knäcka stjälkarna några centimeter ovanför jordytan. Vi har dock aldrig märkt någon skillnad mellan lök som torkat självmant eller knäckts.

____________________

Ett varningens ord! Börjar man skörda vitlökarna tidigt för att njuta dem som vårprimörer är det lätt att man inte kan sluta, det är helt enkelt för gott. Ta det i beräkningen om du har dessa tendenser och plantera fler klyftor! Har du vitlökar kvar som du ännu inte fått ner i jorden innan tjälen kom så kan du lägga klyftorna på jordytan tillsammans med lite pelleterat hönsgödsel eller det gödsel du råkar ha hemma. Lägg sedan på ett ca 10 cm tjockt lager jord, det kan vara planteringsjord på säck, kompostjord eller någon annan jord. Har du tur klarar de denna behandling och du har ett gäng härliga lökar som du kan skörda under april-maj som primörer. Om du inte skördar dem då utan låter de stå kvar till juli och jorden där de växer är näringsrik så kan de bli minst lika fina som de du planterat tidigare under hösten. Vad gör du allra helst med vitlök och vad drömmer du om att göra?http://shop.luxpublica.com/

Klicka in på ovanstående bild för att komma till förlagets bokshop och skriv FarbrorGrön så köper du boken med 10% rabatt. Vill du ha boken innan jul, se till att beställa i god tid. /Johannes & Theres


1 kommentar :

  1. Verkar vara en enda källa som alla kina-vitlöksvarningar kommer ifrån. Sen har texten kopierats/översatts i flera versioner i tio år... detta är den äldsta varianten jag hittat.
    http://www.theage.com.au/news/epicure/fresher-and-smellier/2005/07/18/1121538895265.html
    ...Hur man sedan verifierar innehållet är ett annat problem...

    SvaraRadera