söndag 29 maj 2016

Odla egna kryddor - kyndel

Foto: Theres Lundén
Kyndeln har en särskild plats i hörnet av den stora odlingsbädden i skogsträdgården. En fantastisk krydda som ger en otrolig arom och fyllighet. 


I ett trädgårdsprogram med den välkända profilen Alys Fowler hörde vi talas om kyndel och bestämde oss för att testa denna kryddväxt. Det fanns två typer, märkte vi, en vintervariant och en sommarvariant. Den största skillnaden är att vinterkyndel är flerårig och sommarkyndel ettårig. Till utseendet och smaken påminner de om varandra men vinterkyndeln är mycket kraftigare i sin smak. Smaken kan beskrivas som en blandning av timjan och basilika med starka citrustoner.  I sin färska form är båda sorterna relativt starka i smaken, men i kombination med andra örter, torkad eller i ett smör eller gräddfilssås, ger de en mildare smak. 

Från att ha varit en bubblare i vår örtagård, har kyndel fått en given plats. Vi har satsat på den perenna sorten, vinterkyndel. Mest för att vi gärna vill ha perenna ätbara växter som kommer år efter år.

I vår matlagning återfinns kyndel ofta i örtsmör, gräddfilssåser, örtsalt och som krydda i gratänger, främst med jordärtskocka. Kyndel sägs nämligen ha en gasdämpande effekt.

Att odla kyndel
Sådd av kyndel fungerar på flera sätt. Vi har fått fina resultat både utomhus och inomhus. Vill man få snabb skörd kan man vinterså fröna i ett kallväxthus, pallkrageväxthlus, drivbänk eller varför inte i en transparent plastlåda med lock (med lufthål i). Fröna tål kall temperatur och lyckas gro relativt tidigt utomhus. När vi vintersår brukar vi lägga ett snölager över sådderna. När snön smälter vattnas jorden och vid rätt temperatur börjar fröna gro. 

Har man inte så bråttom kan man så under våren, antingen utomhus eller i ett ljust fönster inomhus. 
Börjar plantorna sitt liv inomhus behöver man komma ihåg att avhända dem, dvs vänja dem med dagsljuset innan de flyttas ut för gott. Vid avhärdning låter man plantor få vara korta stunder utomhus, gärna i skugga i början. Öka sedan tiden utomhus efterhand.

Som senast har vi sått kyndel i juli – augusti.

Vill du veta mer om hur man ska odla kyndel, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår prisbelönta odlingshandbok Alla fingrar gröna. Utöver kyndel finns instruktioner för 35 andra ätbara växter.

Läs också om dillpersiljatimjankyndelgräslök, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.


/ Theres


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar