söndag 10 januari 2016

Mördarsniglar och deras ägg

Så vackra de är? Mördarsniglarnas mjölkvita ägg. Eller?! Visst går det att se skönheten trots att det för många ett stort problem. Vi känner till odlare som slutat att odla för att sniglarna ökat i så stort antal att de ätit upp alla deras grödor, och inte bara en gång under en odlingssäsong utan 2-4 gånger.

Sommaren 2015 fick vi in en hel del mördarsniglar i vår tillsammansodling och under hösten 2015 stötte vi på hudratals mördarsnigelägg i vår kompost. Först dödade vi alla vi hittade men så började vi fundera. Klarar äggen kyla? Hur lång tid tar de innan de kläcks? Kan snigeläggen överleva i en trädgårdskompost? Vi bestämde oss för att undersöka äggen på egen hand, för att lära känna vår fiende.

Glädjande nog så frös äggen sönder den första dagen det blev minusgrader. Just dessa ägg låg oskyddade men även äggen som vilade i små krukor med jord i på balkongen frös sönder.

Vi samlade in 30-40 ägg och byggde oss ett eget terarium. Efter ca 2 v I odlingskällaren under växtbelysning började äggen att kläckas. Redan efter ett par dagar såg vi att de var fenomenala på att krypa ner i jorden. Nu är de ca 6 v gamla och i förrgår smulade vi ner lite torra löv till dem så att de har lite att äta.  Fortsättning följer.

2 kommentarer :

  1. Spännande projekt! Intressant att äggen som låg otäckta frös sönder.
    Jag har måttliga mängder mördarsniglar, dvs det finns men går att odla. I trädgårdskomposten har jag mördarsniglar på sommaren, men har hittills inte hittat ett enda ägg vid omgrävning där på hösten. Pantersniglar finns det däremot gott om, så de gör nog slut på äggen. Skönt med naturlig bekämpning. :)
    Kristina

    SvaraRadera
  2. Jag har gott om mossa i min trädgård och upptäckte att under mossan fanns mängder med snigelägg. Jag hoppades att fåglarna skulle ta hand om dem när de blottades men icke. Nu hoppas jag också att de fryser ihjäl. Har hört att gråsuggor är bra på att bekämpa sniglar.

    SvaraRadera