måndag 13 november 2017

Örtsalt på tork

Örtsalt på tork alldeles snart dags att mala igen.

Vi skördar fortfarande örter och bygger upp vårt lager av vårt eget örtsalt. I år har det blivit ca 3 kg salt på varierade örter och jag har experimenterat med att använda både havssalt samt det rosa himalyasaltet, hälften av vardera.  Då blir saltet inte lika ettersalt. Att ta vara på sina örter på det här sättet tycker jag är fantastiskt. Hela årets smaker och dofter görs tillgängliga under årets alla månader.

Det stämmer, vi gör ett blött salt genom att mala färska örter och salt i en mixer för att sedan torka det långsamt på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Klicka HÄR om du vill komma till vårt recept och film.

Då och då går vi förbi våra plåtar  som står ovanpå skänken och på bokhyllan och vänder varsamt på saltet så att luften kommer åt att torka från alla håll och kanter. Ibland, när vi har mycket lök i saltet, behöver vi torka det i ugnen på 50 grader och med luckan på glänt. Ibland kan ett salt som är mycket fuktigt, behöva torkas i en sådan där eltork i flera våningar. När saltet har torkat maler vi det en gång till i vår mixer och sedan förvarar vi saltet i glasburkar med tätslutande lock. Vi gillar att använda vårt salt i saltkvarnar så att vi kan finmala det precis innan det landar på den mat vi äter.

Vi använder de örter vi har och gör saltet vid flera olika tillfällen. Ibland är det olika slags rena salt, då vi bara använder en ört eller grönsak och ibland blandar vi allt. När vi malt rena salt blandar vi oftast till ett generellt salt som vi tror kommer fungera till det mesta vi gör. Men vi lämnar också kvar olika slags rena salt i småburkar för särskilda tillfällen. I år har vi ett  dragonsalt, ett dill salt och ett vitlökssalt som vi tror att vi kommer använda till särskilda rätter och smörgåsar.


Vilka örter? De här örterna har vi använt i år: Rosmarin, timjan, vinterkyndel, basilika, libbsticka, persilja, topplök, piplök, gräslök, Kinesisk gräslök, roselleriblast, rucola, mejram, dragon, salvia, mynta och säkert några sorter som jag glömt. / Johannes

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar