Ärtskott och kål mellan chiliplantorna. |
Det kommer att återigen bli som en grön oas i vårt kök och frukostbordets belysning ändras från en dag till en annan från decembermörkrets fadda stearinljussken till en bländande och ljusterapistudio. Mellan 08:00 och 22:00 är ljuset där. Här kommer många växter att starta sina liv; Chili, aubergine, bönor, en hel del tomater, majs, malabarspenat, gurkor stevia, sötverbena, sparris, paprika, tomatillo mm. Varje vecka förändras beståndet och vartefter plantorna blir större och nya frön ska sås förflyttar vi våra plantor ner till odlingskällaren.
Vi utnyttjar platsen under vår växtbelysning maximalt. Här spirar ärtskott och Sibirisk bladkål mellan chiliplantorna |
Att ta vara på plats och energi
Personligen har jag varit emot att odla stora mängder mat under belysning inomhus, rent energimässigt vill jag tillägga. Det går ju åt en hel del el för att lyckas odla mat på det här sättet. Rent spontant känns det bättre att plantor inte bor under belysning hela vägen mellan sådd och skörd, utan bara under ett litet tag. Då blir det mer försvarbart tycker jag och det här är vår medelväg.
Johannes Wätterbäck
Låter vettigt tycker jag. Jag också ha lite på gång, chili, abergine, sötpotatis, gurka, zucchini och tomater (som jag halshuggade i okt), (allt växer galet snabbt)Nu väntar jag för mars/april när det blir majs, och lite annat under belysningen/varmematta, resten ska sås direkt i pallkragerna antingen i växthuset eller ute. /Barbara
SvaraRadera